Betyr god premie på utstilling at hunden har en sterk og bra kropp?

hund Jan 12, 2021

Alle er vi stolte av hundene våre, og spesielt stolte blir man som eier når hunden vinner premier og rosetter på utstilling.

Men er egentlig en hund med gode resultater på utstilling nødvendigvis en hund med et godt eksteriør sett fra et helsemessig perspektiv?

Fra mitt ståsted så er det ikke nødvendigvis slik. Og fra mitt ståsted er det veldig synd. Utstiling bør baseres på kriterier for god helse og funksjon av kroppen. Utstillingsresultater bør bygges på hva vi ønsker av individer til avl for rasens og hundenes beste.

Jeg sier ikke at alle bedømmelser på utstilling er feil eller ikke er bra, men når såpass mange kriterier faktisk er bygger på ting som IKKE betyr funksjon og god helse, så kan i alle fall jeg personlig si at jeg ikke stoler på resultater på utstilling, men heller på kunnskap om kroppen og hva jeg er ute...

Les mer.....

Høytid for gaffelbåndskader hos hest!

hest Jan 12, 2021

det gjelder å være føre var, ikke sant?

En av de skadene jeg har behandlet oftest er gaffelbåndskader. Gaffelbåndet går fra hestens håndledd (framkne) og pipe, før det deler seg i to og fester inn på hvert sitt kodesenebein.

Gaffelbåndet kan skades både på fram- og bakbein, men jeg har sett flest skader på frambein, og da gjerne i festet. 

Men visste du at gaffelbåndskader gjerne ikke skjer den dagen de oppstår, men heller med gjentatte små overbelastninger over tid?

En av de største farene er å trene på altfor hardt underlag - og det bør du begynne å tenke på etterhvert nå som vi får en periode med veldig hardt underlag når det blir frost i bakken og før snøen legger seg. 

Et av de fine tiltakene du kan gjøre er å unngå for mye trening eller hard belastning på hardt underlag. Det...

Les mer.....

What to consider before you buy a puppy!

english Dec 27, 2020

There are so much more to think of - more than just how cute the puppy is. Here are som things to consider before you buy a puppy:

 1. Find a breed that suits your lifestyle and living situation. Speak with a dog instructor who knows the different breeds and who can recommend a breed that will suit your life and wishes.  I know how poorly it can go if you don’t choose a breed that fits into your life – not only for you, but also for the dog.

 

 1. Learn what diseases and ailments often affect the breed you’ve chosen. There are hardly any breeds that aren’t susceptible to a certain disease, so make sure you know what they are. Seek to understand what examinations the breeder should have done before they bred the parent animals, and what you should be on the lookout for to minimize the chances of ending up with a sick dog. A good breeder may have the occasional puppy with a physical divergence, and this doesn’t make them a bad breeder, but they...
Les mer.....

5 good reasons to to trim your dog's nails on a regular basis!

english Dec 27, 2020

I felt like writing a bit about dog nail trimming. I know how quickly the days can go by – and the days can turn into weeks – before you remember to check your dog’s nails.

You may think that your dog will wear down its nails by itself or that it’s not so bad if they grow too long – but in reality, there are many reasons to keep an eye on nail length. Here are 5 good reasons:

 1. Keeping the nails short will prevent them from being pressed up against the toe when the dog walks. This is important during the rollover phase (where the toe is pressed down towards the ground as the dog takes a step forward). Long nails will put pressure on the small toe joints and your dog will be more likely to develop soreness – and, in a worst-case scenario, osteoarthritis.
 2. Your dog's nails are formed to point slightly towards the ground, so it can flex its toes to grip the surface or avoid slipping. But when the nails get too long, they will point further and...
Les mer.....

Hva MER kan et leddproblem involvere enn leddet?

hest hund Dec 11, 2020

Jeg fikk så lyst til å skrive litt om dette med leddproblemer (og egentlig om treningsrelaterte plager generelt) hos hest og hund, fordi jeg tror at det er mange som kan ha glede av den kunnskapen.

Alle som har en hest eller hund de er glad i, vil jo ikke at den skal plages med ledd eller noe annet i kroppen for den del. Ofte er det mangel på kunnskap som innvirker - og derfor har jeg lyst til å gi deg noen refleksjoner på dette.

Leddproblemer kan være komplisert, fordi det finnes så mye mer som kan være involvert enn kun leddet:

 • Knokler
 • Brusk
 • Leddkapsel
 • Ligamenter (leddbånd)
 • Musklene rundt leddet
 • Generelle problemer som dårlig sirkulasjon, dårlig beinstilling, leddsykdom m.m.

Visste du for eksempel at det kan finnes store problemer inne i et ledd som ikke vises på røntgen? Det er en falsk sikkerhet med røntgen noen ganger, da det kun viser knokler, som jo kun er en av de tingene jeg nevner over....

Les mer.....

Slik kan du styrke håndleddene til hunden

hund Dec 11, 2020

Det er utrolig mange hunder som har skjeve vinkler i håndleddene, noe som kan gi økt press i en del av håndleddet og lite press i en annen del av leddet. 

I leddene er det superviktig å ha jevnt trykk. Da vil leddbrusken hverken få overbelastning eller underbelastning. Det er faktisk like ille med underbelastning som overbelastning, spesielt hos hunder i vekst. 


Fra håndledd og ned er det for det meste sener - men sener tilhører muskler som sitter lenger opp. Sener og den støtten de og musklene gir kan påvirkes ved trening. 

Sideveis avvik er som regel mer belastende for leddene enn for myke eller rette håndledd. Det er særdeles viktig for en hund med svakheter i håndledd å ikke være overvektig - og om vinklene tydelig avvikende er det ofte heller ikke så lurt å bære kløv. LITT kløving med lett vekt kan styrke, men tyngre og mer langvarig arbeid med...

Les mer.....

Hvordan tenke for å trene slik at hestens muskler skal avlaste ledd?

hest Sep 10, 2020

Bilde: Trine M. Eggen

 

Dette med å trene fornuftig med hensyn til leddene i beina er ikke alltid like lett.

 • Man må tenke på vinklene i beina - altså beinstillingen - det er nemlig mulig å trene hensiktsmessig i forhold til avvik der.
 • Man må ha fornuftige vinkler på høvene enten de har sko eller ikke

Men - visste du at man og må trene strekkere og bøyere og innoverførende og utoverførende muskler på en balansert måte?

De fleste ledd i beina fungerer stort sett som en hengsel, dvs strekker og bøyer. Da er det viktig at strekkere og bøyere er sterke. De aller fleste hester får trent strekkere ganske bra - fordi disse trenes når hesten løper eller går på tur.

De musklene som derimot ikke alltid trenes så godt - er bøyerne, spesielt de som gjør at beina løftes ganske høyt over bakken. En treningsmetode som jeg liker...

Les mer.....

Hunden din får ikke styrke av å gå tur!

hund Sep 10, 2020

Jeg får flere ganger i uken henvendelser om at det da må være nok å gå tur med hunden.

Hver eneste muskel i hundekroppen er forskjellig sammensatt av muskelceller med forskjellige egenskaper. Hvis du kun trigger enkelte av disse egenskapene, vil hunden bygge seg opp i kun enkelte deler av muskelen.

 SÅ enkelt – og SÅ vanskelig.

 Miriam gikk mange turer med Baltus, en golden retriever på 7 år. Faktisk så gikk de i veldig variert terreng – og gjerne opptil et par timer nesten hver dag.

Ingen kunne si at Miriam ikke trente med Baltus. Og Baltus holdt seg jo egentlig godt etter alderen. Men gradvis og sakte begynte han å virke stivere – han ville ikke hoppe inn i bilen og kunne ha litt trøbbel med å reise seg opp etter å ha ligget lenge.

Det viste seg at Baltus hadde fått spondylose. Spondylose er en type forkalkninger i ryggen.

Det var da Miriam dukket opp på...

Les mer.....

Har hunden din egentlig en bra sele?

hund Feb 12, 2020
 

Det er noen viktige grunnregler for enhver sele, uansett. 

 1. Selen må ikke være for stor eller for liten

Dette vil enten gjøre at den sklir og blir ustabil og kan gi friksjon, gnag og trykk på feil steder (for stor), eller trykker og gnager (om den er for liten).

 1. Selen skal ikke hemme hundens bevegelser

Selen skal ikke dekke over ledd eller skulderblader slik at leddene eller skuldrene ikke får beveget seg helt fritt. Enhver hemming av skuldre eller ledd vil bidra til feil bevegelser samt nedsatte bevegelsesutslag slik at musklene ikke utvikles perfekt.  Mange seler ligger rett foran skuldrene eller har en plate som dekker over skulderbladene og hemmer deres bevegelser - dette fraråder jeg.

 1. Selen bør helst være laget av et lett materiale.

Jo tyngre materiale, desto lettere gir selen gnag og irritasjon, samt at den i seg selv blir mer plagsom å "bære på". Særlig på små hunder MÅ...

Les mer.....

Bandasjer eller beinbelegg på hest - ja eller nei?

hest Dec 11, 2019
Mange har kanskje lurt på hvor nødvendig det er å bruke bandasjer eller beinbelegg. De aller fleste av oss har vel en eller annen gang måtte bandasjere eller benytte belegg.
 
Alle kan vel være enige om at de har en funksjon når det gjelder å slå inni sener, eller å stryke seg for eksempel.
 
Men lite evidens finnes for at bandasjer faktisk kan avlaste sener eller ligamenter. 
 
En hest som løper i full trav treffer bakken med ca 2 tonns kraft. Det er nesten like mye som vekten til min XC90 - Volvo. Jeg tror neppe det hadde hjulpet å bandasjere støtfangeren og så slippe den ned 20 cm. Den ville nok ikke hatt så mye beskyttelse. Rent biomekanisk er det lite som indikerer at det kan hjelpe.
 
Slikt sett kan man kanskje si at noen ganger vil bandasjer og beinbelegg ha en funksjon, andre ganger ikke.
 
En viktig studie, utført...
Les mer.....
1 2 3 4 5