5 fine tiltak for unghesten!

hest May 30, 2023

Hei,

Nå begynner høsten å nærme seg, og etter hvert vil føllene avvennes moren sin og kanskje gå sammen med andre unge eller eldre hester. Da er det på tide å tenke på hva man egentlig bør gjøre i tiden fremover.

Mange sier at man ikke skal trene med hesten før den er ferdig utvokst, men det er virkelig en sannhet med modifikasjoner. 

Å trene kan defineres i veldig mange grader og på veldig mange måter – og jeg er veldig overbevist om at det du og unghesten gjør sammen fra tidlig alder, kan være vesentlig både for mental og fysisk utvikling.

En kropp vil utvikle seg til å tåle det den blir utsatt for, bare det er i uskadelige doser. Derfor er det mange viktige og nyttige ting du kan gjøre for og med unghesten, før dere innleder mer «ordentlig trening».

For eksempel kan jeg nevne at studier har vist at lett belastning...

Continue Reading...

Slik trener du hestens magemuskler!

hest Jan 31, 2023

Hei, har du noen ganger hørt begrepet at det nytter ikke bare å trene ryggmuskler, man må trene magemusklene også?

Selv om dette er et uttrykk som ofte nevnes hos oss mennesker, så er det mange som kanskje tror at det er annerledes hos hest. Veldig ofte når jeg ser beskrivelser av trening av rygg, så nevnes ikke magen!

Dette må vi gjøre noe med, folkens!  Det er utrolig viktig å være bevisst på magemusklene også. Faktisk så er det slik at deler av magemusklene går helt opp til ryggens tverrtagger i lendepartiet, og fungerer både som løft av hele underlinjen samt stabilisering og sideførende bevegelser hvor hesten svinger.

Hesten har 4 magemuskler:

Den rette magemuskelen  - går fra brystbeinet til bekkenet (hos oss mennesker er det som kan danne en såkalt "six-pack". Denne trenes ved at hesten skyter rygg eller gjør høye...

Continue Reading...

Oppvarming - er det nødvendig da?

hund Jan 31, 2023

Hvorfor trenger egentlig en hund å varme opp?

Mange nesten betviler meg når jeg forteller om at hunder bør varmes opp. Utrolig synes jeg - vi eksisterer jo i 2023 :-)

Her får du noen gode grunner av meg, håper de er nyttige og gir deg motivasjon til ikke å sluntre unna med oppvarmingen.

Oppvarming av hunden

Man kan kanskje si at hunden, så myk og smidig som den er, kanskje kan tåle full akselerasjon uten oppvarming – og ja, dette er kanskje til en viss grad sant. Men tatt i betraktning at vi krever helt andre bevegelser av brukshundene våre enn det de vanligvis ville utføre ute i det fri, at vi innen flere raser har avlet frem svakheter som ville dyr ikke ville overlevd med utenom fangenskap, at hundene blir eldre enn i vill tilstand, og kanskje til og med har vært igjennom skader og operasjoner – ja da er det kanskje ikke så rart om hundene kan trenge å bli tatt hensyn til mht. oppvarming av...

Continue Reading...

La oss snakke om vinterens underlag!

hest Jan 31, 2023

 

Vinteren kan by på mange variasjoner  underlaget, noe som kan påvirke både på godt og vondt. Hver type underlag har sine positive og negative sider – men det aller verste er om man går veldig mye og ofte på ett bestemt underlag hele tiden. 

Det er faktisk bra for kroppen å bli utsatt i små doser av litt av hvert – men ikke for mye av noe, spesielt ikke de underlagene som er mest uvant.

 

Her kommer litt som er verdt å tenke på med de forskjellige underlagene:

 

Hardt underlag:

Hardt underlag er spesielt belastende for leddene og ligamentene. Hard underlag gir dårlig støtdemping, og kan raskt trigge eksisterende problemer til å bli værre. Om man trener mye på hardt underlag, kan det også lettere bli belastningsplager. Hardt underlag kan også være belastende for hoven.

 

Glatt underlag:

Glatt underlag er av verste sort – til og...

Continue Reading...

Ta vare på artrosehunden i kulden!

hund Jan 31, 2023

Det er enda kaldt og det ligger snø i store deler av landet.
 

Artrose er det samme som forkalkninger, og du kjenner kanskje til at mennesker med gikt gjerne blir bedre i varmere strøk, i varmt vann osv.

 

Det samme gjelder hunder med artrose – det er fort gjort å få mere smerter når det er kaldt. Men det er ikke bare kulda – men også mer som vinteren fører med seg som kan gjøre det ekstra tøft for hunder med artrose.

 

Her er noen ting som kan påvirke, og forslag til hva du eventuelt kan gjøre for å hjelpe hunden din.

 

Artrose kan enten komme som et resultat av utviklingslidelser, slitasje eller alderdom. Slikt sett kan vi si at det kan ramme hunder i mange aldre.

Uansett, påvirkes artrose av kulde og dette kan gi mer smerter.

 

Ta derfor hensyn til kulden i seg selv. Her kan du for eksempel avhjelpe med å bruke dekken, potesokker (spesielt viktig ved sterk...

Continue Reading...

5 minutters regelen er ikke sann!

hund Jan 30, 2023

Vet du, ikke noe frustrerer meg mer enn at jeg nesten hver eneste dag ser at det refereres til 5-minutters regelen når det gjelder fysisk aktivitet med valp/ung hund.

Jeg vet at jeg har skrevet om dette en gang før, men jeg klarer ikke å la være å engasjere meg. Denne kunnskapen må ut, da det er minst like ille å være for lite aktiv som å være for mye aktiv.

5 minutters sier at valpen kan "trene" 5 minutter per mnd den vokser - noe som altså vil si at når valpen er 6 mnd så kan den bare gå tur i 30 minutter. Vel - i skrivende stund har jeg en 6 mnd gammel border collie valp, og jeg lover deg at jeg klarer IKKE å gjøre henne sliten på en vanlig gåtur. Når vi kommer inn igjen etter ca 45 minutters gåtur - kan hun løpe rundt i en time i hagen og leke rett etterpå.

Jeg har lyst til å nyansere dett litt mer, og håper at refleksjonene mine kan...

Continue Reading...

Hvordan påvirkes hundens kropp egentlig av trening?

hund May 16, 2022

Hei,

Akkurat som oss mennesker, trenger hunder å gradvis øke sin evne til å tåle belastning før de får tyngre arbeidsoppgaver eller mer krevende trening.

Både skjelett og bløtvev styrkes ved gradvis øking av treningsmengde.

Hvis treningen eller arbeidet er hardere enn hva hundens muskulatur og skjelett er klar for, kan dette føre til skade.

 

Det fins noen prinsipper når det gjelder opptrening og styrking av vevet i kroppen:

  • Dersom nivået på treningen er mindre enn kroppens treningskapasitet, vil vevet være sterkere enn situasjonen krever, og vevet vil svekkes.

  • Dersom nivået på treningen er den samme som kroppens treningskapasitet, vil vevet være så sterkt som situasjonen krever og man vil vedlikeholde vevets styrke.

  • Dersom nivået på treningen er LITT høyere enn kroppens treningskapasitet, vil vevet bygge seg opp, og styrkes.

  • Dersom...
Continue Reading...

Stretching er bra på så veldig mange måter for hunden!

hund Apr 04, 2022
  • Det er fint å stretche forebyggende for å holde muskulaturen myk og smidig, og på denne måten unngå skader. 
  • Man kan bruke stretching som en del av rehabilitering.
  • Man kan benytte stretching i kombinasjon med behandling av triggerpunkter.
  • Stretching kan også forbedre bevegeligheten hos for eksempel eldre hunder, og hunder med stivheter. 

 

Tenker du at stretching høres vanskelig ut?

Da har jeg lyst til å fortelle deg litt om noen veldig enkle stretchingøvelser, som alle kan få til 

En av formene for stretching kalles aktiv stretching.

De øvelsene jeg vil fortelle deg litt om i denne mailen hører inn under aktiv stretching. Dette vil si at hunden beveger seg på en måte som gjør at den strekker muskulaturen under aktivitet, uten fysisk påvirkning utenfra. Dette er den mest skånsomme måten å stretche på, siden hunden selv kan bestemme...

Continue Reading...

Hvorfor bruke flytevest på hunden ved svømming?

hund Mar 25, 2022

I boka mi, Sterk og sprek hund - rustet for hverdag og prestasjon, skriver jeg at jeg synes det er aller best å bruke flytevest/svømmevest (betyr det samme) når man svømmer med hund.

Når man skriver en bok med generell informasjon, så må det selvfølgelig passe de aller fleste tilfellene, og ikke minst passe for den som skal benytte svømming som trening. Altså virkelig å trene. Men det finnes jo noen nyanser her. 

De topp grunnene for at jeg anbefaler flytevest til hund er:

1. Det finnes en god del hunder som rett og slett ikke kan svømme bra.

Kroppsfasongen gjør at de er biomekanisk ikke egnet for å være svømmere, eller de har dårlig svømmeteknikk. Jeg har sett hunder av rasen toller, for eksempel som selv om de vanligvis er en rase som skal svømme godt - har dårlig svømmeteknikk. Disse hundene bør ha svømmevest, både fordi...

Continue Reading...

Det er ikke naturlig for en hund å varme opp!

hund Mar 25, 2022

Jeg har tenkt mange ganger på den motstanden som man av og til møter når det gjelder "moderne" aktiviteter med hunden. 

Disse tingene kan gjelde:

- dekkenbruk

- det å benytte seg av fysikalsk behandling

- det å trene styrke

- det å varme opp

Ofte får jeg høre at: - ja, men før fikk ingen hunder behandling, eller før fikk ingen hunder oppvarming. Og påstanden i overskriften er altså ikke min.

Men vet du hva - før så var det heller ikke naturlig å spise chiafrø for oss mennesker - men nå vet vi at de er bra for oss. Før så bodde mennesker i grotter - nå bor vi i hus. Før levde mennesker mye kortere tid men nå er levealderen høy. Vi har det på mange måter mer optimalt nå.

Dette kan overføres til hundene våre også, og ikke minst tatt i betraktning at vi nå ofte bruker hundene til så mye...

Continue Reading...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.