5 gode grunner til å trene uten rytter/vogn!

hest Aug 12, 2021

Hei,

Når jeg fikk min første hest så trente vi på få andre måter enn at jeg red på tur eller på treninger. Hadde jeg visst da det jeg vet nå - om hvor viktig det er at man også lar hesten trene helt uten ytre belastning eller med mye utstyr på seg, så hadde jeg nok gjort det annerledes.

Her er 5 gode grunner til at det å trene uten rytter eller vogn (ev. annen belastning) er gunstig for hesten din:

1. Hesten bør kunne bære kun sin egen kropp i balanse uten ytre belastning innen vi i det hele tatt legger på ytre belastning (rytter/vogn). Men hvor fint hesten bærer egen kropp må vedlikeholdes. Derfor er det viktig at vi trenger hesten slik at den både bærer egen kropp alene (og får sjekket at den fortsatt klarer det fint) i tillegg til å trene med ytre belastning.

2. Det å ha mye utstyr på seg og eventuelt en rytter i tillegg, vil trykke og presse sammen musklene der hvor utstyr og vekt gir størst belastning. Ved å trene med minst mulig utstyr samt uten belastning, vil musklene kunne jobbe friere og med maks blodgjennomstrømming og derfor utvikle seg mer optimalt.

3. En hest beveger seg mest naturlig kun når den kan trene uten å bære eller trekke vekt. Vekt og belastning vil endre måten hesten bruker kroppen sin på fremfor om den trener uten vekt og belastning. For å ikke bruke seg for ensidig og kun tilpasset vekt og belastning, bør man trene regelmessig uten.

4. Variasjon er noe av det mest skaderforebyggende man gjør innen trening. Det å trene med og uten utstyr, med og uten vekt og belastning og med en variasjon av utstyr og underlag vil gi hesten mer allsidig trening, og dermed også allsidig belastning - noe som er skadeforebyggende.

5. Når du trener på måter som gjør at du kan se hesten på avstand på rett og bøyd spor, som ved tømmekjøring, dobbeltlongering og andre fine alternativer til å trene med rytter eller vogn, vil du kunne se hestens bevegelser og bevegelsesmønstre og lettere bli kjent med hvordan din hest beveger seg naturlig. Ikke minst dermed også lettere oppdage det den dagen den får et bevegelsesavvik.

Hvilke metoder bruker du for å trene med og uten belastning og for å få variasjon?

Håper du fikk nytte av tipsene mine - ha en super uke!

Klem
Line Østerhagen

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på