5 fine tiltak for unghesten!

fysisk trening hest hest May 30, 2023

Hei,

Etter hvert vil føllene avvennes moren sin og kanskje gå sammen med andre unge eller eldre hester. Da er det på tide å tenke på hva man egentlig bør gjøre i tiden fremover.

Mange sier at man ikke skal trene med hesten før den er ferdig utvokst, men det er virkelig en sannhet med modifikasjoner. 

Å trene kan defineres i veldig mange grader og på veldig mange måter – og jeg er veldig overbevist om at det du og unghesten gjør sammen fra tidlig alder, kan være vesentlig både for mental og fysisk utvikling.

En kropp vil utvikle seg til å tåle det den blir utsatt for, bare det er i uskadelige doser. Derfor er det mange viktige og nyttige ting du kan gjøre for og med unghesten, før dere innleder mer «ordentlig trening».

For eksempel kan jeg nevne at studier har vist at lett belastning på hestens sener mens den er rundt to år, vil gjøre dem sterkere for belastning senere i livet. Senene er på sitt mest elastiske på ca. to år gamle unghester, og det er altså sunt å stimulere de forsiktig da (Jec Aristotle Ballou, 2009).

For unghesten er det mye man kan fokusere på, men her kommer noen forslag:

 

  1. Kroppskontroll

En unghest har ikke totalt ferdigutviklede nervebaner. Faktisk så trenger noen nervebaner stadig stimuli for å være optimale. Det å trene øvelser for kroppskontroll er ikke bare med på å bedre effektiviteten i disse banene, men ved å gjøre det vil hesten raskere utvikle god teknikk. God teknikk vil kunne påvirke bevegelser og øvelser hesten senere lærer, og det kan bidra til å forebygge skader.

 

Hvordan?

Det å gjøre ting som krever god kroppskontroll fra bakken, som for eksempel å rygge opp på noe, eller å gå slalåm mellom kjegler. Det å gå over bommer på bakken, eller å gå rolig og kontrollert i kupert terreng. Vi snakker ikke om trening til hesten blir sliten hverken mentalt eller fysisk, bare små økter med masse ros og motiverende innhold.

 

  1. Å bli vant til all mulig håndtering

Det er utrolig mye enklere å lære unghesten å slappe av og å være komfortabel i alle mulige situasjoner tidlig. Det å slappe av og å være komfortabel i forskjellige miljøer, på forskjellige underlag osv. er viktig. Om den i tillegg opplever øktene som motiverende og fulle av ros, vil den også lære seg at det å gjøre ting sammen med deg er gøy – noe som gjør at den får glede av også andre ting dere skal gjøre sammen.

 

Hvordan?

Når unghesten selv beveger seg rundt og begynner å utforske miljøet, er noe det viktigste man gjør mens de er våkne og i aktivitet, å la de få utforske lyder, farger og forskjellige underlag.

Grunnen til at jeg nevner dette siste, er fordi det ikke er viktig kun for den mentale delen, men også fordi det å ”ta på” forskjellige underlag med høvene sine, kjenne på vann, gress, asfalt og forskjellige typer underlag vil gjøre at hesten senere har mindre sjans for å bli usikker på å takle ulike underlag. Dersom hesten ser farger og blir kjent med lyder, vil den forhåpentlig senere ikke bli redd lyder og nye omgivelser.

En utrygg hest vil spenne seg, og en spent hest vil lettere gjøre brå bevegelser og skade seg lettere da en anspent kropp ikke har så frie og riktige bevegelser som en som er avslappet og trygg.

Dette er kanskje det aller første grunnlaget vi legger for at du ikke skal få en hest som er full av spenninger i kroppen på grunn av mentalt stress, såkalt psykosomatiske spenninger – spenning i muskler som kommer av stress og angst.

Et føll eller en unghest kan absolutt øve på veldig mange ting, som å ta på beina, se i munnen, ta på ører, legge på tepper over kroppen etc. men et lite føll orker kun noen få repetisjoner av en og samme ting, og etter dette vil den ikke lenger ta imot læring - derfor er det regelmessighet og ikke mengde du skal tenke når du skal øve med et føll og senere en unghest. Etter hvert som den blir eldre, kan man øve på flere ting.

Motivasjon er en viktig faktor for at treningen skal bli gøy, og min teknikk har vært at alt vi gjør sammen skal være en lek for hesten min. Hesten min skal synes jeg er interessant og morsom, ikke streng og krevende.

 

  1. La den ha andre hestevenner

Det å gå sammen med andre hester som er unge, kan lære hesten å få gode sosiale antenner når det gjelder andre hester, og også gi den mulighet til mer lek og bevegelse. Det å leke og bevege seg er viktig for utvikling av den unge kroppen.

 

  1. La den være mest mulig ute – med god plass til å utfolde seg

Det finnes mange gode studier på at hester som får mye utegang fra de er små får sterkere kropp og mindre sjanse for leddplager og skader. Den tiden hesten er ung kan ikke tas igjen når de blir voksne ved at de får gå mye ute da – derfor er det en fordel med mest mulig utegang for føll og unghester. Men aktivitetene skal være selvbestemt.

 

  1. Pass på at føll og unge hester får hvile når de trenger det

Hvile er faktisk utgangspunktet for å kunne utvikle seg og restituere seg. God hvile og søvn er viktig for god utvikling, og ofte kan vi se at unge hester ligger mye mer og trenger mer søvn. Da er det viktig å la de få nettopp det. Om unghesten har begynt mer avansert trening, er det svært viktig å ta hensyn til vekstperiodene, og la ting gå roligere for seg da.

 

Det er selvfølgelig mange flere ting som kunne vært nevnt her – som viktigheten av å følge opp høver, riktig ernæring med mer – men jeg håper du synes tipsene var nyttige – og har du unghest så ønsker jeg deg masse lykke til.

 

NB: vi har et kjempefint kurs for deg som vil lære masse spennende styrkeøvelser for hest – både for vanlige muskler og kjernemuskler. Dette er for voksne, friske hester. 

Du kan lese mer om kurset eller melde deg på her! 
(https://www.nht.no/kurs-styrketrening-hest)

 

Ønsker deg en super uke!

Line og Team NHT

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.