Når kan man begynne å ri på unghesten?

fysisk trening hest hest Nov 04, 2021

Dette er et spørsmål jeg har fått noen ganger, og når det dukket opp igjen i en spørretime jeg hadde nylig i Styrkehesten, så fikk jeg lyst til å skrive litt om det.

Det er ingen helt, helt bastant generell regel på når man kan begynne å ri - annet enn at hesten bør være rimelig ferdig utvokst samt at det bør være ca 3 år. 

Uttrykket "ferdig utvokst" er egentlig veldig relativt. Visse deler av hestens skjelett i ryggen, er ikke ferdig satt før hesten er rundt 10 år. Dette gjelder blant annet bekkenet.

Samtidig er det slik at måten vi belaster på har mye å si. Det holder jo ikke bare å vente til hesten når en viss alder - ikke en gang om den er 5 år, for så å tro at da er det bare å ri.

Både skjelett og muskler utvikler seg etter det de blir utsatt for - dermed er det kjempeviktig at man i forkant av en innridning har trent hesten på en måte som gjør at kroppen er klar for utvendig belastning.

Hesten må balansert og stødig kunne bære og mestre sin egen kropp før vi setter på en rytter. I tillegg bør den ha lært signaler, blitt vant med å ha utstyr på etc. Alt må skje gradvis. I starten lærer man hesten "å stige opp" - sitte på litt, for så å gå av. Etter hvert øker man kanskje antallet ganger man gjør dette + tiden man sitter på.

Det aller mest ideelle er at den som skal sitte på hesten de første mnd er lett, slik at hesten gradvis vennes til mer og mer vekt på ryggen. Det å gå fra 0 kg til 70-90 kg på ryggen er en STOR overgang.

Det å stige på og gå av med en lett rytter kan man begynne med før selve inridningen. Det er forskjell fra å sitte på i tre sekunder og å ri.

Og i starten, når man begynner å ri - rir man korte turer i kombinasjon med dager uten rytter, for så å øke antall dager og tiden man sitter på gradvis. Jeg ville uansett alltid lagt inn dager i uken hvor man trener uten rytter.

Etter min mening bør det ta minst 6 mnd før hesten har fulle treningsøkter med rytter etter at innridningen har begynt. Og da tenker ikke jeg på avanserte øvelser, men heller tiden en normal treningsøkt tar.

Det å gå sakte frem og å bruke tid er kanskje det vi ryttere tabber oss mest ut på. Jeg tror vi har mye å vinne på å bruke mer tid generelt - og vi mennesker er jo ikke akkurat så tålmodige, er vi vel?

Hestens eksteriør og rase og individ er også individuelle forhold vi bør ta hensyn til. Har hesten et dårlig eksteriør, ville jeg brut enda mer tid på forberedende trening rettet mot å styrke opp for å avhjelpe med dette før rytter settes på. Er den i tydelig vekst, ser uferdig ut og kanskje sover mye (hester som vokser sover gjerne mer), ville jeg avventet. En blodprøve kan bekrefte hvor aktivt hesten vokser.

Visse raser vokser tregere enn andre. For eks så vokser ofte kaldblods saktere enn varmblods - og man må dermed også ta noen rasemessige hensyn.

Men ikke vent med å gjøre noe med unghesten din - helt fra hestene er små har de godt av håndtering og for eksempel øvelser for koordinasjon/balanse, fleksibilitet og annet gøy - og vi avventer jo heller ikke med at barna våre skal være aktive selv om de er i vekst, men aktiviteten tilpasses :-)

Styrkehesten har vi mange aktiviteter for våre medlemer. En av de er månedlige spørretimer hvor medlemmer kan stille de spørsmål de måtte lure på når det kommer til hest, trening, behandling og mer. Du kan lese mer om Styrkehesten her.

Håper du har en fin dag og at denne artikkelen var nyttig for deg!

Klem fra Line

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.