Hvilket underlag er det beste for hesten?

hest Oct 06, 2021

Det er så mange nyanser her at det er virkelig vanskelig å si at JA - dette er det beste underlaget.

Det er klart at vi ønsker et godt underlag på ridebanen eller i ridehuset - men sannheten er at det nødvendigvis ikke bare er underlaget som er viktig.

Hvis du spør meg, vil jeg si at det er kjempeviktig at hesten får en rik nok VARIASJON i underlag. Det hjelper bare ikke hvor bra underlaget er - uansett hvor bra det er, vil ETT eneste underlag gi ensidig belastning, og ensidig belastning er ikke bra.

Hestens kropp er bygget slik at med fornuftig trening, vil den bygge seg opp til å tåle det den blir utsatt for (innen rimelighetens grenser).

Dermed er det veldig lurt - at allerede som unghest så får hesten gå på hardere, mykere, ganske mykt, ganske hardt, ujevnt, flatt etc. underlag. Altså en variasjon. 

Jo mer "ekstremt" underlaget er - for eksempel asfalt, sand osv, jo kortere tid om gangen bør hesten gå på det, men det er heller ikke bra å aldri være innom det. 

Men for at vevet i hestens kropp skal lære seg å tåle alle typer underlag, må den altså utsettes for alle typer underlag. I små små doser i starten, men litt mer. Noen underlag alltid i små doser, mens de vanligste underlagene i større doser.

Det aller beste mht. underlag er altså at du varierer det - og passer på at det ikke blir for ensformig. 

En annen viktig ting, er at om hesten skal utføre mye trening på et underlag, er at det ikke må være for bremsende. Med det mener jeg på samme måte som gulvet i en treningshall er for håndballspillere. De fleste er kanskje kjent med at håndballspillere har lett for å få korsbåndsskader, fordi foten ikke glir unna, men hefter seg fast i underlaget slik at når det skjer en vridning eller bråstopp, så blir leddbåndene veldig skadeutsatt. 

Det beste allroundunderlaget, er et underlag som er fast, men ikke hardt. Men det betyr ikke at hesten ikke skal gå på andre underlag, men at det er mer av det ene underlaget, men at et fast, men ikke hardt underlag ikke er det eneste man trener på. :-) Hang du med?

Man bør tenke på underlaget i løpegården også, da hesten gjerne står og går mye der i løpet av dage. Da teller det som ett av underlagene hesten går på. Er man heldig, kan jo en løpegård ha flere typer underlag om den er stor nok.

Hva gjør du for å variere underlag når du trener din hest?

Håper det ga deg noen nyttige refleksjoner!

Line

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på