Lær om 3 viktige triggerpunkt på hesten din!

behandling hest hest Jan 14, 2022

Ett triggerpunkt er ett punkt i muskulaturen der dårlig blodsirkulasjon og lite tilførsel av oksygen over tid har ført til opphoping av avfallsstoffer, som igjen fører til nerveirritasjon.

Triggerpunkter har utstrålende smerte, noe som vil si at smerten ikke nødvendigvis føles i punktet, men gjerne andre steder i den affekterte muskelen. Punktene kan føles som knuter, strenger, groper eller små forhøyninger i muskulaturen.

Ett triggerpunkt kan være aktivt eller normalt. Ett normalt triggerpunkt vil gi en viss reaksjon når man trykker på det, men ikke en smertereaksjon. Man skal ikke behandle normale triggerpunkt, da dette kan føre til at de aktiviseres og føles smertefulle.

Ett triggerpunkt som er aktivt kan enten være akutt, subakutt eller kronisk. Ett akutt triggerpunkt vil være veldig følsomt for trykk eller berøring, og har en utstrålende smerte. Det kjennes gjerne varmt og litt hovent ut, og om man bare trykker lett på punktet får man ofte det man kaller ett «jump signal». Man kan også noen ganger se at hele muskelen vibrerer eller trekker seg sammen hvis man trykker på triggerpunktet.

Ett triggerpunkt som har vart en stund, men likevel ikke blitt av kronisk karakter, kaller vi ett subakutt triggerpunkt. Her kan det gjerne føles både godt og vondt samtidig når punktet blir stimulert, og ofte kan man oppleve at hesten liker behandlingen selv om det også kan føles litt ubehagelig.

Ett triggerpunkt som hesten har hatt veldig lenge kaller vi ett kronisk triggerpunkt. Det føles gjerne litt kaldt og «stumt», og man får ofte ikke noe reaksjon første gangen man trykker på punktet. Behandler man slike punkt noen ganger kan de komme til overflaten igjen og oppleves som akutte triggerpunkt.

Når du skal behandle ett triggerpunkt bruker du pressur, det vil si ett trykk med fingrene dine. Du trykker forsiktig og gradvis helt til du kjenner en naturlig motstand i vevet. Ikke trykk så hardt at du utløser en smertereaksjon som fører til at muskelen trekker seg sammen. Når du slipper opp trykket er det viktig at dette også gjøres gradvis og forsiktig. Ofte må man utføre pressur flere ganger og fra ulike vinkler før spenningen slipper. Når man er ferdig med å utføre pressur er det viktig å massere over området, slik at man sprer sirkulasjonen.

Her får du vite litt om 3 triggerpunkter som hestene ofte kan være ømme i:

  • Trapezius. Trapezius sine funksjoner er å dra skulderbladet oppover, bevege skulderbladet forover og bakover, trekke skulderbladet utover, og å stabilisere skulderen. Den er også med på å bevege frambeinet forover. Problemer i Trapezius påvirker bevegelsene i skulderområdet. Dette kan føre til blant annet dårlig koordinasjon, snubling, tap av kraft i frambeina. Hesten kan bli øm i mankeområdet, og vise motstand mot oppsaling. Viktig å undersøke om sal/seletøy passer ordentlig, og ikke strammer i dette området. Denne muskelen kan ofte bli øm hvis hesten brukes i grener der det er mye brå vendinger (westernridning) eller landinger etter hinder (sprangridning). Trapezius har to triggerpunkter, og disse kan kjennes ut som strenger. Det ene punktet ligger rett over  midtlinjen på skulderbladet. Det andre punktet ligger noen cm lengre bak. Bildet under viser punktene: 

Vår dyktige lærer Christel har laget en video hvor hun forklarer med om Trapezius, se den HER!

 

  • Gluteus medius. Gluteus medius er den viktigste muskelen på hesten når det gjelder all bakpartsaktivitet. Muskelen sine funksjoner er blant annet å strekke hoften, og å rotere bakbeinet utover og dra det bakover. Ved problemer i Gluteus medius kan hesten miste kraften i frasparket, den kan synes det er ubehagelig å stå, den kan vise tegn til halthet, og den kan ømme seg når du tar på den i dette området. Gluteus medius kan ha flere triggerpunkter. Det ene punktet kan kjennes som en knute noen cm fra ryggraden på toppen av krysset. Det andre punktet ligger noen cm unna. På bildet under kan du se lokalisasjonen:

 

  • Biceps femoris. Denne muskelen er involvert i alle bakbeinsbevegelsene hos hesten, og den blir derfor ofte overbelastet og får spenninger. Biceps femoris bøyer kneet og strekker hasen, samt trekker beinet utover.

    Om hesten har problemer i Biceps femoris får den gjerne forkortet steg, den kan subbe med beina, eller stå med beina innunder seg.

    Under ser du bilde av triggerpunktene i Biceps femoris:

Christel forklarer mer om denne muskelen, og hvordan du finner triggerpunktene i videoen HER! Håper du synes dette var nyttige tips for deg og hesten din! :-)

Om du ønsker og lære deg mer om triggerpunkter, så har vi ett helt eget kurs om hestens triggerpunkter. Klikk deg inn HER for å lese mer om dette kurset! 


Line

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.