Hvordan tenke for å trene slik at hestens muskler skal avlaste ledd?

hest Sep 10, 2020

Bilde: Trine M. Eggen

 

Dette med å trene fornuftig med hensyn til leddene i beina er ikke alltid like lett.

  • Man må tenke på vinklene i beina - altså beinstillingen - det er nemlig mulig å trene hensiktsmessig i forhold til avvik der.
  • Man må ha fornuftige vinkler på høvene enten de har sko eller ikke

Men - visste du at man og må trene strekkere og bøyere og innoverførende og utoverførende muskler på en balansert måte?

De fleste ledd i beina fungerer stort sett som en hengsel, dvs strekker og bøyer. Da er det viktig at strekkere og bøyere er sterke. De aller fleste hester får trent strekkere ganske bra - fordi disse trenes når hesten løper eller går på tur.

De musklene som derimot ikke alltid trenes så godt - er bøyerne, spesielt de som gjør at beina løftes ganske høyt over bakken. En treningsmetode som jeg liker godt, er cavaletter - her kan du nemlig trene strekkere og bøyere etter hvor høye cavalettene er - og skal du trene bøyere - så er høye cavaletter tingen.

(Husk bare å lære hvordan cavaletter skal brukes og trenes med innen du går i gang - ta gjerne kontakt med en rideinstruktør).

Når vi kommer litt høyere opp på kroppen, har hesten det vi kaller kuleledd - ledd som kan bevege seg i mange retninger. Her blir det også viktig, om hesten skal ha sunne skuldre og hofter/bekken - at de sideførende musklene også trenes. Disse kan trenes med sideførende bevegelser og bevegelser der hesten må sette beina i bakken usystematisk, som for eks i kupert terreng.

Men målet mitt er egentlig leddene - fordi om en hest (og hester er jo veldig utsatt for leddproblemer) - har sterke sener og muskler som støtter opp leddene harmonisk og balansert - så har hesten også bedre beskyttelse mot mange leddplager. Det er en grunn til at det heter muskel- OG skjelettsystemet - de er to sider av samme sak :-)

Spesielt viktig er jo dette hos hester som allerede har leddproblemer - fordi syke ledd trenger sterke muskler som kan avlaste seg!

Hvordan legger du opp til sterke beinmuskler hos din hest?

Mvh Line

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på