Hvor mye kan du egentlig trene hunden?

hund Aug 09, 2023

Dette er et spørsmål mange stiller meg - hele tiden. Hvor lang tid, hvor ofte?

Egentlig burde dette være enkelt å svare på, ikke sant?

Mange sier: hva anbefaler du av trening til en 4 år gammel lydighetshund eller hund som trener IGP? Vel, for å kunne hjelpe med det er det mange faktorer og mye kunnskap om hunden jeg trenger å vite mer om. En treningsplan passer ikke alle basert på så lite informasjon.

Sannheten er at trening og hva som passer hver kropp er utrolig individuelt. Det er forøvrig noen faktorer som kan hjelpe deg litt med vurderingen:

Hvor godt trent er hunden fra før?

En hund som fra før har god kondis og som er godt trent, vi kunne trenes på et høyere nivå enn en helt utrent hund. Det tar omtrent 3 måneder å bygge opp en grunnform (ja, du leste riktig). Etter at grunnformen er på plass, vil man kunne øke gradvis på kravene innen treningsformen hunden har fått grunnform i. Har hunden grunntrening på plass - ja da kan man begynne raskere.

Type trening

Mange hunder går mest tur, noe som aller mest trener kondisjonen. Men det er lurt å trene variert, med både styrketrening (det kan også gjøres i stor grad i naturen om man bevisst legger opp til det), samt kroppskontroll (koordinasjon/balanse). 

Hunden skal trenes mest innen det den skal gjøre mest av i hverdagen. For eks. om det er en trekkhund så må den trene mest trekk, er det en jakthund må den trene på bevege seg i terreng over visse distanser. Men - man bør også legge inn dager med de andre treningsformene fordi kroppen er avhengig av alle tre former for trening i alle grener. Tenk hvor viktig det er å ha kroppskontroll for eksempel. Variasjon er kjempeviktig.

Hvis hunden er godt trent i styrke, vil den også naturlig ha mer utholdenhet og omvendt - typene trening påvirker hverandre. Men gjerne ikke nok, slik at dager med forskjellig trening bør legges inn i treningsplanen.

Eksteriør

Mange hunder sliter med et eksteriør som påvirker bevegelsene og hvordan bl.a ledd og muskler belastes og utvikles. For at dårlig eksteriør ikke skal gi større problemer enn nødvendig, bør man ta hensyn til dette i treningen og finne alternativer som gjør at man ikke belaster disse områdene mer enn nødvendig, og samtidig holder hunden sterk i det området som har svakheter. 

For å gjøre dette riktig må man sette seg inn i trening i forhold til eksteriør.

Utstyr

For å kunne bygge muskler riktig og å bruke kroppen uten at den gir motstand eller opplever ubehag, må man trene med utstyr som ikke gnager, hemmer, skaper ubehag eller som ikke passer Her må du eventuelt få hjelp av en ekspert innen området når det gjelder for eks. sele eller for en del typer utstyr: lære mer selv.

Klør

Jeg kan bare ikke la være å nevne klørne. Klør som fungerer, hvor hunden får overrulling i riktig fase av steget sitt, i riktig retning. Det at klør ikke er for lange under trening slik at akser og vinkler legger til rette for god biomekanikk er avgjørende for å utvikle en kropp som fungerer godt.

Plager eller skader

Har du hørt uttrykket en gang skade - alltid skade? Det er i mange tilfeller sant. Om hunden har et område i kroppen med en skavank eller den har eller har hatt en skade, så må dette tas hensyn til i treningen. Da må man legge til rette slik at området med skade får god opptrening men ikke overbelastning. Et viktig spørsmål å stille seg er også: hvorfor kom dette problemet? Om svaret kan ligge i en av de tingene jeg har nevnt her, for eks. måten å trene på, utstyr, høver eller annet, så må man endre opplegget for å unngå nye plager/skader.

Alder

Det er stor forskjell på å trene en hund som er ung , i sin beste alder eller gammel. Er hunden ung, er det en del hensyn man bør ta i treningen (men for all del, ikke la unghunden være parkert frem til du skal begynne å trene mer systematisk med den). Er hunden i sin beste alder, kan den bygge seg opp og bli allsidig og sterk om den får riktig trening - og hos den gamle hunden så må man ta hensyn til alderen og tilrettelegge for trening som hjelper den eldre kroppen å vedlikeholde seg sterk slik at hunden kan ha det godt i kroppen og å holde så lenge som mulig.

Håper dette var nyttig - og takk for at du følger oss på epost!
Ha en helt fantastisk dag videre!


Mvh, Line og Team NHT

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.