3 gode styrkeøvelser for hoftemuskler

hund Nov 04, 2021

Hei,

Ett av de leddene hunder sliter ofte med er hofteleddet. Og det er ikke bare hunder som har HD (hofteleddsdysplasi) som kan slite - faktisk så er også eksteriør en medvirkende årsak til at leddet ikke alltid får utfoldet seg mekanisk, noe som igjen gir dårligere balanse i hvilke muskler som naturlig blir sterke.

Til slutt vil jeg oppfordre til å trene nettopp hoftemusklene hos alle eldre hunder. De er oftest de første som blir svake, og mange eldre hunder kunne vært spart for både smerter og nedsatt funksjon dersom disse hadde vært i god form.

Overvektige hunder vil gjerne ha ekstra stor belastning på hofter, derfor er det viktig for overvektige hunder å både slanke seg og å trene opp musklene :-)

I dag tar jeg for meg 3 meget nyttige, men snille øvelser. Om du er i tvil om din hund kan gjøre øvelsene, spør en rehabiliteringsterapeut, eller bli med i Styrkehunden hvor du kan få personlig veiledning fra meg regelmessig.

Her kommer 3 fine øvelser (video link lagt til overskriftene):

Beinløft på madrass

Denne har jeg delt med dere tidligere - og i boka mi har jeg også beskrevet de forskjellige variantene av denne øvelsen. Når det gjelder hofter, så er det å løfte ett og ett bakbein for at hunden så skal stå og legge vekt og balansere seg opp med det andre som er viktig. Dette styrker kjernemusklene rundt hofter og bekken. NB: hunden må mestre øvelsene på fast underlag innen du tester på madrass/ustabilt underlag. (Filmen er laget i samarbeid med Ida Sjo, Hundeglede Hundeskole).

Trening på kasse

Det å ha en kasse som rekker omtrent opp til håndleddene på hunden din kan legge til rette for mange øvelser. En fin ting er å be hunden stå på kassen med frambeina, for å få mer vekt på bakbeina og bare stå der i for eksempel 10 sekunder om gangen for så å gå av og få noen sekunders pause. Om hunden er sterk nok, kan man lære den å gå rundt kassen med bakpart. Dette vil trene hoftemuskler, spesielt de sideførende.

Høye beinløft

For eksempel ved å bruke cavaletter. Ved å måtte løfte beina godt kan man få stimulert de viktige hoftebøyerne. Man får trent hoftebøyerne også ved å gå i vann eller svømme, eller ved å gå i snø - alt etter styrkenivå. HER kan du se en blogg med innføring i cavalettitrening. (Med video i bloggen).

Håper det ga deg noen tips til hvilke øvelser som er fine for å styrke hoftemuskler. Det finnes selvfølgelig flere også, men disse kan de fleste få til uten nødvendigvis å ha mye utstyr. 

Ha en super dag!

NB: Om du vil bestille boka mi, hvor du kan lese mye mer om både beinløft, styrketrening og hofter og mye mye mer, kan du gjøre det her!

 

Line

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på