Slik gjør du førstehjelp ved skade på hundens bløtvev.

behandlig hund hund Jun 30, 2018

HVA SKAL DU GJØRE NÅR BLØTVEV SKADES?

Det er ikke så rent sjelden at en hund kan overstrekke så mye at det blir en skade i selve muskelen, eller få en skade i sene, muskel eller ligament (leddbånd). Et overtråkk eller en forstuing er vanlige årsaker til skader.

BESØK ALLTID VETERINÆR VED MISTANKE OM SKADE, men noe kan du bidra med helt akutt!

Selv om du kanskje ikke vet nøyaktig hva som befinner seg hvor i hundens kropp, så vil du kanskje kunne begrense skadeomfanget betraktelig dersom du kan noen små regler for førstehjelp på skadd bløtvev. Da tenker jeg ikke først og fremst på sår, selv om dypere sår også kan medføre skader i bløtvev. For øvrig gjelder mye av det samme der også men her tenker vi mer på skader som overtråkk, strekk, små avrivninger i sener, muskler eller ligamenter, forstuinger etc.

Det er selvfølgelig mye annet som og kan trenge førstehjelp og førstehjelpsutstyr, men dette er ikke tatt opp her.

FØRSTEHJELP PÅ SKADET BLØTVEV

Der det er skade i muskel eller bindevev vil det nesten alltid bli blødning (indre) og smerte. Vi kan dempe dette og hindre at kroppen overreagerer på skaden ved å gi rett førstehjelp.

Dette er den viktigste huskeregelen: PRICE

P rotect – beskytte

R est – hvile

I  ce – is

C ompression – kompresjon/trykk

E levation – heve det skadde stedet (hvis det lar seg gjøre)

 

BESKYTTE

Beskytte skadeområdet slik at det ikke er fare for å forverre skaden. Ikke trykk for hardt, eller hal og dra i bein eller kropp for å provosere smerte, annet enn forsiktig undersøkelse for å se etter reaksjon om du er usikker på hvor skaden er. De fleste skader vil etterhvert gi hevelse og gi varme og smerte. IKKE ta sjansen på å trene videre om du mistenker skade!

HVILE

Ved akutte skader i bløtvev skal alltid hunden holdes i ro, ev. helt til skadeomfanget er fastslått. Med hvile menes at hunden ikke skal kunne bevege seg fritt nok til selv å kunne forverre skaden, altså i bånd. Den skal ikke trenes overhodet inntil veterinær har fastslått skadeomfanget.

IS

Ved å kjøle ned det skadde området oppnår vi mange viktige ting. For det førte vil vi hindre blødninger i området å bli store og dermed også hindre hevelse. Dette kan gjøre det lettere å palpere (undersøke med hendene) eller scanne det skadde stedet med ultralyd hvis det er aktuelt. Dessuten vil nedkjøling lindre smerte og gjøre betennelsesreaksjonen mindre i omfang. Dette er og viktig fordi en av de største bivirkningene av en lokal indre blødning eller hevelse er avklemming av friskt vev, noe som gjør at det vevet som er friskt kan skades eller dø fordi det ikke får oksygen. Husk at du ikke legger is direkte på huden, da må du ha noe imellom.

KOMPRESJON

Ved å legge på kompresjon vil vi gjøre rommet for mulige blødninger mindre i det skadde området. Dette vil forebygge at skaden sprenger ut vev og at det blir store væskeansamlinger. En bandasje er fint å bruke om området lar seg bandasjere.

HEVE DET SKADDE STEDET

Dette er kanskje det vanskeligste å gjennomføre på en god måte, men om det er store indre eller ytre blødninger i et bein kan det faktisk hjelpe til å hindre omfanget dersom man får hevet benet blødningen er i.

 

Hva bør du ha med deg i forbindelse med førstehjelp på skadet bløtvev?

Det å ha en engangs ispose tilgjengelig på trening, og gjerne en bandasje er fornuftig. Spesielt å kjøle ned et akutt skadd område kan minske skadeomfanget. Det finnes rimelige og gode kjølepakninger du kan ha i fryseren hjemme (som holder seg myke og fine selv om de ligger i fryser). Der ikke det er mulig kan du ha engangs kuldepakninger, som fås kjøpt på apoteket. Når det gjelder bandasjer så liker jeg en type som heter vetrap, noe du kan få kjøpt hos veterinær eller på apotek og på noen dyrebutikker.

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest!

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.