Sitte bamse - ja eller nei?

hund Dec 01, 2021

Eller ja takk begge deler?

Det er den siste tiden vært mange meninger om en hund bør utføre øvelsen «sitte bamse» eller «sitt fint» som noen også kaller den. Og – det er en god grunn til å se nærmere på denne øvelsen, rett og slett fordi det er så mange som lærer den bort til sine hunder og fordi det ikke er alle hunder som bør gjøre den.

Jeg tenkte derfor jeg skulle skrive litt om dette - og håper det kan være til nytte for deg. 

Hundene er ikke ment for å bære ryggsøylen sin stående, slik som vi mennesker gjør, og hundene er heller ikke utstyrt med like mange leddbånd som stabiliserer virvlene under øvelsen.

Derfor kan det, om man ikke først trener hunden godt opp i musklene rundt – være belastende for ryggen og føre til at hunden kan få plager fordi den ikke har nok muskler rundt ryggraden til å stabilisere ryggen godt nok under øvelsen. 

Dette gjør også at visse hunder ikke bør benytte øvelser, spesielt de som har lidelser eller sykdommer eller skader i ryggen. Her finnes det andre, mildere og mer nyttige øvelser hunden kan gjøre uten risiko for overbelastning. Slike øvelser kan din rehabiliteringsterapeut anpasse til hvert enkelt tilfelle. 

Valper: det er virkelig søtt når valpen gjør «triks», men valper har ikke godt nok utviklet stabilitet til å gjøre denne øvelsen gjentatte ganger. Er hunden helt frisk, så vil den nok etter noen mnd. Tåle en enkelt øvelse i ny og ne, men jeg vil anbefale å ikke trene som en styrkeøvelse eller å gjøre dette mange ganger hver dag på unge hunder.

Forutsatt at hunden begynner å bli voksen, og at den er godt grunntrent i kroppen sin og frisk, tåler den som regel å sitte bamse uten problem. I noen sporter, for eksempel freestyle, hvor hunden kanskje skal gå på to ben i en periode (noe som heller ikke er «normalt» for de fleste hunder – så må de bruke de musklene og holde ryggen stående – og det er klart at om man ikke da har bygd opp musklene rundt til å tåle liknende belastninger først, så vil også det bli feil.

Man kan fint gjøre noen få repetisjoner av og til, men å gjøre veldig mange repetisjoner og å bruke det mye som styrkeøvelse man gjør mye skal man være varsom med fordi øvelsen er svært belastende. Så bør man kanskje spørre seg selv også om det er mer nyttige øvelser man kan gjøre om man skal trene styrke, og heller om man har sterkt ønske om det – bruke det som et søtt triks en gang i blant.

Konklusjon:

Ikke lær hunder som er veldig unge, utrente eller som har ryggplager øvelsen «sitt bamse». For friske hunder som er gamle nok skal man ikke være redd for å gjøre bevegelser hunden er sterk nok til å mestre, men noen øvelser, slik som denne, kan man være noe mer forsiktig med å gjøre mye av.

Jeg drøftet saken også med veterinær og ortoped Lennart Sjøstrøm, og han mente også at man ikke skal være redd for å bruke øvelsen som triks eller variasjon på hunder som er sterke nok, gamle nok og friske, men at utbredt bruk ikke er hensiktsmessig.

Håper du synes dette var nyttig!

Og du - om du ikke har kjøpt boken "Sterk og sprek hund enda - så kan jeg tipse deg om at i boken får du lære å ta vare på hundekroppen både med trening og andre tiltak - og med på kjøpet får du et onlinekurs med video av øvelser og undersøkelsesmetoder fra boka. Sjekk den ut HER!

Ha en super uke!

Line

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på