Rehabilitering av hesten hjemme eller borte?

behandling hest Jan 09, 2019
 

Flere flotte anlegg med rehabiliteringstilbud for hest dukker opp. Og det er det behov for. Men det er viktig å tenke langsiktig - både på hva som er aller best for hesten, hva skal skje etter rehabperioden og hvem skal du egentlig velge.


Jeg er av den oppfatning at av og til er det mest gunsting for en hest i en innledende fase å kunne oppleve kontrollert opptrening, med flatt underlag, jevnt tempo etc. på tredemølle, vanntredemølle, eller få trening av nye muskelgrupper. Jeg tok selv inn hester til rehabilitering her når det krever kompetanse utover det eier har for å gjøre det beste i starten. 


MEN transport av en skadet hest, miljøskifter og forskifter kan og være svært sårbart på en nyoperert eller skadd hest. Ofte så er det akkurat når hesten trenger aller mest omsorg og pleie i trygge omgivelser at man mener at man bare skal kunne sette bort hesten og at det må være bra for den. 


Det er utrolig mange tiltak som eier kan få til selv på stallen. Min misjon når det gjelder opptrening og rehabilitering av hesten, er at på lik linje som med oss mennesker, så kan den viktigste delen av rehabiliteringen foregå hjemme hos hesten, med kyndig hjelp og opptreningsplan, men kjente omgivelser, trygge forhold, samme for og oppfølging av den som elsker hesten mest av alt, eieren.


Noen ganger ER det nødvendig med hjelp utenfra og kanskje best for hesten å heller være en periode borte. Dette er og aktuelt hvis eier ikke er motivert til å følge opp hesten sin, eller ikke har mulighet eller kunnskap til det eller ikke har kyndig person å få hjelp av.


Men rehabilitering har som mål å få en hest tilbake i sitt arbeid. Selv om et spa eller laser en periode vil kunne fjerne det akutte ved for eks. en seneskade, så vil det være vel så viktig å lære senen å tåle belastning igjen på normal måte på profesjonelt vis, og dette KAN eier greie selv med hjelp av en kyndig person.

En annen ting er at behandling i seg selv er ikke rehabilitering - rehabilitering inneholder mange forskjellige tiltak for at hesten skal komme tilbake etter skade, og den viktigste ingrediensen er kanskje riktig opptrening. Denne opptreningen bør være variabel og ikke bestå bare av en type belastning.

En hest som er skadet vil ha ganske stor belastning av å plutselig trene på en helt ny måte konstant uten noe av det den gjør til daglig. Ja, variasjon er fint, og innføring av nye metoder kan være bra, men ved skade kun å bruke kroppen helt annerledes enn det den er vant til i det daglige trenger ikke å være positivt. Det kommer litt an på hvordan det gjøres og i hvilken grad. 

Når man skal utforme et program for rehabilitering, er det viktig at hver og en av hestene må vurderes ut i fra sitt spesielle problem og man må vurdere ut ifra tilstand, foring, treningsstatus m.m. på hele individet og ikke bare den aktuelle skaden. Ethvert rehabiliteringsprogram bør utformes etter samtaler og anvisninger av trener, eier, veterinær og terapeut. 

Man må ta i betraktning at en hest som har vært igjennom en alvorlig skade og mye smerter, kanskje og operasjon og oppstalling på en klinikk, for så å komme til en ny stall med nye mennesker like etterpå utsettes for store miljømessige påkjenninger. Dette kan bety stressfaktorer som kan oppmuntre til patologisk stress og kanskje i verste fall stereotyp adferd. Dette gjør det viktig med kunnskap om adferd, stereotypi og det å kunne observere stress er viktig for å hindre at negativ adferd utvikles under rehabiliteringsperioden.

Videre etter grunntrening med å tåle belastning er unnagjort, må treningsopplegget ta form etter hva det er hesten skal brukes til. Er det en kjørehest, spranghest eller islandshest så skal de alle gjøre og tåle forskjellige oppgaver etter hvert. Dette gjør at man ved å stimulere gradvis til det hesten skal brukes til. Man må og selvfølgelig ta hensyn til om det er sekundære faktorer som ujevn muskelsatthet, vond rygg, avlastningsplager etc og finne ut om kjegler, bommer, typer underlag, vann, ev. utstyr kan være en del av opplegget. 

Alt dette krever kunnskap, kunnskap og vurderingsevne ingen maskin vil kunne gi, erfaring som ikke kan kjøpes.

Hva skal for eks. skje etter et rehabopphold? Hesten har kanskje gjort viktige ting, men det er vel så viktig med opplæring av eier for å kunne bygge opp og integrere de riktige tingene i hestens hverdag etter skade.

Vær kritisk til hvor du setter lit til å sette bort hesten. Selv om mange maskiner kan gjøre mye bra for hestene, hvorfor er det ingen som stiller spørsmål ved kompetanse innen anatomi/fysiologi og fysikalsk behandling og rehabilitering?

Jeg tenker på at innen vår menneskeverden ville ALLE reagert dersom en uten noen form for kompetanse kjøpte seg flere flotte maskiner for å kunne rehabilitere alle former for skader. Det finnes veldig bra kompetanse der ute - ikke velg best pris - veld best utdannet personell med lengst mulig erfaring.

Derfor skal det være gjennomtenkt når en hest skal settes bort til rehabilitering. Eierne må derfor ta ansvar og være kritiske, sette seg godt inn i hvilket tilbud som er best for sin hest og ikke minst selv være en viktig aktør i hestens tilfriskningsprossess.

Vil du ha hjelp av en dyktig rehabiliteringsterapeut på din hest? Vi har mange som har utdannet seg hos oss som kan hjelpe deg sammen med veterinær dersom uhellet har vært ute! Ta kontakt med meg på [email protected] så kan jeg sjekke om vi har utdannede folk i ditt område :-)

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på