Korsbåndsskader skjer oftest over tid og ikke akutt - lær mer her

behandlig hund hund Dec 08, 2021

Korsbåndsskader er faktisk sjelden en akutt skade - og visste du for eksempel at om et korsbånd ryker, så ryker det andre mest sannsynlig innen et år?

Jeg har laget en video som omtaler kunnskap svært mange skulle hatt allerede før skaden oppstår - ja, til og med kanskje før man bestemmer seg for rase, da noen raser er hardt rammet.

Lær mer i denne videoen (TRYKK HER).

I tillegg legger jeg ved en smakebit fra boka mi, hvor jeg beskriver korsbånsskader og mange andre skader i bevegelsesapparatet i et av kapitlene i boka :-)

Om du ønsker å bestille boka, kan det gjøres HER!

 

Korsbåndsskader

Korsbåndsskader er en av de vanligste skadene vi ser hos oss på rehabiliteringsklinikken. Mange tror at korsbånd ryker kun ved akutt skade, men som oftest blir korsbåndene gradvis brutt ned på grunn av sykdom i kneet, eventuelt artroser i kneleddet.

Korsbåndskader kan utløses akutt ved for eksempel en vriding eller akutt brå belastning av kneet, selv om prosessen med nedbrytning av korsbåndene begynte tidligere. Korsbåndene er to ligamenter som sitter i kryss inni hundens bakre kne.
Hvis ett eller begge korsbånd ryker, mister hunden stabilitet i bakkneet. Noen raser er mer utsatt enn andre. Leggen kan av og til forskyves i forhold til lårbeinet.

 

Symptomer

Ofte ryker korsbåndet av gradvis. I begynnelsen kan man se at hunden har en liten halthet og avlaster beinet i hvile. Når hele korsbåndet har gått av, kan ikke hunden lenger sitte ned og belaste benet. Hunden kan få akutt hevelse og smerter ved berøring rundt bakkneet og ofte vil den holde opp bakbeinet. Hos mange hunder er det bare så vidt tåen berører underlaget. Mange tror at dette kommer av noe som har satt seg i poten.

 

Behandling
Først bør man holde hunden rolig, ev. kjøle ned lokalt hvis hunden tillater det. Noen hunder må bedøves ned for at man i det hele tatt skal få undersøke. Du bør kontakte en leddkyndig veterinær med en gang du mistenker noe slikt.

Behandlingen består av kirurgi. Det finnes mange operasjonsmetoder.
Målet med operasjon er at hunden skal få så godt som full funksjon tilbake i det opererte leddet. Statistikk viser forøvrig at hvis en hund skader korsbåndet på den ene siden, vil korsbåndet på den andre siden ryke innen et år på veldig mange av hundene. De vanligste operasjonsmetodene kalles TPLO og TTA. TPLO er aller mest kjent, og er i skrivende stund den behandlingen som kanskje har best prognose på sikt.

 

Opptrening
Det er avgjørende for hunden med fysikalsk behandling og opptrening etter operasjonen. Vanntredemølle er veldig bra, men også regelmessige og tilpassede turer, styrketrening og koordinasjons- og balansetrening er viktig. Ikke alle hunder kommer tilbake i full funksjon, og det er fare for beinpåleiringer etter en operasjon.

Som sagt så blir de fleste hundene veldig bra med kirurgi. Jeg får ofte spørsmål om hunden kan bli bra uten kirurgi. Alle ledd som mangler hold i leddbånd blir ustabile, vil raskt få forkalkninger og smerter. Jo større hunden er, jo verre vil det gjerne utvikle seg. Jeg anbefaler derfor kirurgi. Om man prøver å behandle uten kirurgi, vil leddet raskt utvikle en kraftig artrose.

 

Håper informasjonen er nyttig - men håper og at du slipper en slik skade på din hund. 

Vil du lære mer om og holde hunden sterk og sprek? Sjekk ut vår medlemsportal styrkehunden her!

 

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.