Er det farlig å kaste ball med hunden?

hund Jul 21, 2019
 

Skal skal ikke?

Nei - alt er ikke sort hvitt. Og hvis du vil vite det: ja - jeg kaster ball med min hund! Men - så er jeg også bevisst en del ting rundt dette med å kaste ball.

Jeg bruker aller mest ball eller kong som belønning, og fordi dette er den beste belønningen min hund kan få så bruker jeg det - bevisst - som nettopp det. 

En dag filmet jeg mens sønnen min kastet ball til hunden vår ute - og han så rett og slett ikke at hunden skled. Det var derfor jeg filmet - ville vise ham hva som skjedde. Når jeg viste ham filmen i sakte film, forstod han at han ikke kunne kaste ball ute når det er glatt.

Men det er flere ting å være bevisst - les mer her: 

Oppvarming

Hvis jeg skal kaste ball med hunden, bør den ha kommet i gang med kroppen sin og varmet godt opp - fordi brå stopp, vridninger og heftig akselerasjon gjør at sansesystemet som skal hindre skader og strekk må aktiviseres og være klar til å beskytte kroppen. Uten litt roligere bevegelser og aktiviteter før ballkasting, øker risikoen for skader betraktelig. Alt for mange eiere glemmer at også hunden trenger oppvarming!

Hundens grunntrening

Dette er kanskje det ALLER viktigste bortsett fra om hunden din har en medisinsk tilstand som ikke tåler ballkasting. En hund har sine frambein festet til kroppen kun med bløtvev - i motsetning til oss mennesker som har armen koplet til kroppen via et ledd mellom kragebein og skulderblad.

En hund mangler kragebein, og fordi den så kun har muskler og bløtvev som fester beinet til kroppen så er det superviktig før man begynner heftig belastning på disse musklene at de er sterke nok til å tåle den belastningen det å kaste ball er. Spesielt viktig er dette fordi leddene i skulder skal stabiliseres og støttes av musklene der, og for å ha kontroll på at leddene ikke får for stor belastning, må musklene som skal stabilisere og beskytte dem være sterke nok til å gjøre nettopp dette - hvis ikke blir det lettere skader. 

Det som er litt uggent med skader som kan forekomme på grunn av at hunden trener ting den ikke er sterk nok til - er at skaden gjerne kommer gradvis over tid før det en dag smeller.

Og du - en hund vet IKKE sitt eget beste. En hund må begrenses etter fornuft så lege aktiviteten er menneskeskapt. Samtidig vet man at en kropp bygger seg opp etter det den blir utsatt for så lenge den utsettes for belastningen GRADVIS nok. Dette er jo for eks en grunn til at man skal bruke tid og øke gradvis i omfang på alt man driver med.

Ensidig belastning

Jeg har to stk border collier. Border collie + ball = sant. Og FOR en utholdenhet (i alle fall i hodet, og driven i hodet er større enn i kroppen ofte på slike hunder). 

Men det å stå og kaste ball frem og tilbake, frem og tilbake - DET gjør vi ikke her. Det å kaste ball er rett og slett ingen egen treningsmetode. Noen eiere bruker det å kaste pinne eller ball for å slite ut hunden. I slike tilfeller vil jeg heller si: kjøp deg kickbike eller andre ting som du kan variere med om du ikke orker å trene så hardt selv. Det å bruke ballkasting som treningsmetode er ikke bare med på å fremme manisk adferd, men det er utrolig ensidig belastning.

Det å utsette hunden for veldig ensidig belastning er dumt - da er vi tilbake på økt skaderisiko igjen.

Underlag

Igjen - en hund vet IKKE sitt eget beste. Hadde jeg kastet en ball ned en steinrøys, så hadde hunden min kastet seg etter den. Det jeg vet - som ikke hun tenker over - er at et bein kan sette seg fast mellom noen steiner og hun kan brekke beinet. 

Ikke bare må jeg tenke på at underlaget ikke er for glatt (øker risk for skader), men også at det ikke "sladdes" på skarpe steiner, glasskår og annet - ei heller at det er for hardt (asfalt - som faktisk kan gi brannsår om hunden sklir på det). Jeg må og passe på at terrenget der ballen kastes er trygt. Personlig foretrekker jeg et ganske flatt, ettergivende og tørt underlag som gress eller skogsbunn (jevn).

Hundens alder

Jada - hundene holder seg bedre enn oss ofte - men igjen - hunden vet ikke sitt eget beste. Derfor MÅ vi tenke på at akkurat som hos oss mennesker, så kan hunder som er eldre lettere få skader - og selv om de er godt trent så må vi kanskje ta litt ekstra hensyn.

Hvor mange ganger har jeg ikke hørt - ja, men han synes det er sååååå morro. Jada den synes jo det - helt til den dagen den er skadet og ikke kan løpe etter ball i det hele tatt. Derfor - begrens det litt når hunden begynner å få tegn på aldring - og er den så gammel at den begynner å bli stivere og tregere så finn nye måter å leke med ball på. Det er faktisk mulig for hunden å få leke med ball - bare på litt mye og mindre belastende måter. Se egen kapittel om dette.

Hundens eventuelle tidligere skader og plager

Hvis hunden din har HD (hofteleddsdysplasi), spesielt alvorlig grad, skal den IKKE kaste ball, men heller trene styrketrening og koordinasjon/balansetrening. I hvertfall må du bruke noen alternative måter å leke med ballen på. Man skal heller ikke kaste ball til hunder med AD (albuedysplasi - innebærer flere typer lidelser i albueleddet), prolaps eller andre alvorlige ryggplager, tidligere seneskader m.m. Er du usikker så spør den som kan rehabilitering av hunder! Det er rett og slett for mange ting å nevne her :-) Spør om dette FØR du kaster ball ;-)

Adferd

Det er ikke til å komme unna at for enkelte hunder, så kan det å kaste ball trigge adrenalin og kortisol (stresshormoner) og å gire dem opp. Det siste en stressa eller høydriftig hund trenger er jo å bli mere gira og jeg tenker også at for enkelte så kan det og bidra til nærmest manisk adferd. Om man ser tendenser til dette, bør man begrense ballkasting av den grunn. Snakk eventuelt med en hundetrener om dette.

En hundeinstruktør fortalte meg at målinger av stresshormoner etter økter med mye ballkasting kunne måles i stresshormonnivået på hundene etter flere døgn - slik at en hund som da får kastet ball hver dag kan gå konstant med økt mengde stresshormoner i kroppen. 

Alle hunder er forskjellige - men vær obs!

Tenner og ball

Jeg vil bare nevne en ting jeg har sett hos flere hunder som som er glad i å få kastet ball - at om man bruker baller som er kledd med et materiale, spesielt type tennisball - så vil det sette seg fast grus og sand på ballen og tennene kan slites. Sand/grus kan virke nærmest som et slipemiddel på tennene og er uheldig. Følg derfor med på tennene, og helst bruk en type ball som ikke tiltrekker seg grus. Du trenger nesten ikke å se gruskornene - de kan være fine som sand og nesten ikke synes.

HVORDAN kastes ballen? 

Det er såååå mange muligheter for å kunne leke med ballen på en mer trygg måte - og fordi jeg har måttet tipse eiere med skadet eller gammel hund over mange år nå med tanke på "mildere" måter å være aktiv med ball på, så skal jeg beskrive mine tre favoritter her:

- Lær hunden å trille ball. Hunden vår har lært hvordan hun og sønnen min kan sitte på bakken og trille ballen frem og tilbake til hverandre på bakken. Etterhvert brukte vi en kasse som hun kan score mål i (selv om ikke hun må tas hensyn til fysisk, synes hun leken er kjempemorsom).

- Lære hunden å sitte stille og du kaster ballen til den 

- Legge ballen i "enden" av en annen øvelse som ikke innebærer fart - for eksempel å balansere rolig over en planke - og da få lov til å ta ballen i enden

 

Om du ikke får til innlæringen - ta kontakt med en instruktør og få hjelp - jeg er sikker på at EN eneste privattime kan hjelpe deg langt på veg :-)

Mitt innerste ønske er virkelig at alle hunder skal ha det bra - derfor bør absolutt bevissthet rundt det å kaste ball være tilstede. Men jeg er og redd for at hundene våre rett og slett skal bli skjøre fordi vi rett og slett ikke tør å utsette de for noe til slutt.

En kropp vil som sagt bygge seg opp etter det den blir utsatt for - bare den blir utsatt for belastningen gradvis og rekker å bygge opp kroppen sin til det - og sålenge treningen foregår fornuftig. 

Lær deg gjerne litt om trening av hund generelt også :-)

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

 

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på