Kan hesten ha vondt i ryggen?

behandling hest Jan 16, 2019
 

Det kan av og til, til og med for fagfolk, være vanskelig å fortelle hvor hestens ubehag kommer fra. Heldigvis har dette med ryggplager kommet mer og mer på banen.

Det å slå med halen, være sint når rytter stiger på, vise ubehag når utstyr blir lagt på eller til og med når noen børster ryggen, det å ikke ville ta støtte på tøylen, uvillighet i en gangart .... dette er bare en brøkdel av tegnene en hest kan vise om den har vond rygg.

Tegnene og ubehaget kan komme og gå, noe som gjør det vanskelig for eier å vurdere. Av og til kan også fagfolk ha vanskeligheter med å fortelle hvor plagene kommer fra.

Årsakene kan være mange, for eksempel leddbetennelser, feilutviklede virvler, skader, overarbeid, feil sal/sele, eller et treningsprogram som er for ensidig eller som ber hesten yte over evne. Eksteriørets utforming kan også ha noe å si for ryggens funksjon og holdbarhet og dermed mottakelighet for problemer.

Hester som utvikler ryggplager kan ha fått plager i musklene som hjelper til med å bevege og stabilisere ryggen. Hvis disse får smerter eller betennelse så kan det begrense bevegeligheten og evnen til å stabilisere ryggleddene under belastning og muskler som ikke er ment for oppgaven å stabilisere, vil prøve å hjelpe, noe som etterhvert gjør at disse blir overbelastet også.

 Noen viktige muskler i ryggen:

Longissimus and iliocostalis er muskler som ligger parallellt med ryggraden langs hele ryggens lengde. Disse har som funksjon å bøye i ryggen både i horisontalt og vertikalt plan.

Multifidus musklene danner et dypere lag, og i stedet for å påvirke hele ryggen, så er musklene delt inn i små deler som styrer noen virvler og ledd.

Hvis disse musklene blir vonde, kan de ikke stabilisere ryggleddene like effektivt lenger, og det kan være vanskelig å oppnå full funksjon i dem igjen selv om eventuell smerte forsvinner. Dette øker risikoen for å få sekundære plager i ryggleddene, som for eksempel leddbetennelser.

Mistenker du ryggsmerter hos hesten din, er det viktig at første instans til å undersøke ryggen er en veterinær med kompetanse på ryggplager.

Fordi ryggplager kan gi så mange forskjellige adferdsendringer og tegn, er det alltid viktig å ta med rygg i en undersøkelse hvis man ikke finner en annen åpenbar årsak.

Samtidig vil nesten alltid kroniske plager andre steder kunne påvirke til ryggplager, og dette gjør det viktig å undersøke hesten som en helhet. Ved problemer i has, som et eksempel - vil hesten ofte få vondt i lenden. Kroppen henger sammen!

Noen flere symptomer som kan oppstå ved ryggsmerter:

 • Bukking
 • Rygging 
 • Presterer dårligere
 • Mangler bakpartsaksjon
 • Hvite hår i salregionen
 • Vil ikke samle seg
 • Uvillig under skoing
 • Snubler 
 • Usymmetri i muskler i skulderregionen
 • Muskelsvinn langs ryggen
 • Holder halen mot en side
 • Mye mer....

Nå vet vi også at mennesker fikk revolusjonert ryggrehabilitering når man begynte med trening av kjernemuskler. Hillary Clayton, som er professor i sportsmedisin for hester, har gjort studier som viser at samme tingen gjelder for hest.

I en video jeg la ut på FACEBOOKSIDEN  min nylig, forteller jeg om hvor mye, ofte og hvilke øvelser dette er. Se videoen HER!

I videoen i denne bloggen viser vi noen av øvelsene, selv om ikke dette er alle øvelsene i riktig rekkefølge, så kan det sikkert gi deg en indikasjon på hvordan dette kan gjøres.

Videoen er laget av Christel Fingerroos, lærer hos oss.

Begynn forsiktig -  og gradvis blir kanskje hesten mykere og mykere. Det er viktig å gjøre øvelsene så sakte som mulig.

Kunne du tenkte deg kurs eller utdanning innen fysikalsk behandling? Sjekk ut tilbudene våre på www.nht.no

Trenger du en hesteterapeut? Ta kontakt på www.nht.no så setter vi deg i kontakt med nærmeste som er utdannet hos oss :-)

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

 

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på