Noe av det jeg har skrevet om i boka mi!

fysisk trening hund hund Dec 07, 2021

Jeg har laget en liten artikkel som også tar for seg noe av det jeg skriver om i boka mi.

Hjelp hunden til å bygge en sterk kropp! 

Det å hjelpe hunden til å bygge en sterk og holdbar kropp er noe vi alle ønsker. Likevel får de færreste hunder i dag et regelmessig og riktig oppbygd treningsprogram.

Tenk for eksempel på jakthunder. Om de går en tur om dagen i sine perioder uten jakt, så er det ikke nok for det de skal gjøre under jakta. Kanskje går det bra, og kanskje presterer de bra – men vi kan kanskje få det igjen når de blir eldre.

For å styrke hunden til å tåle det vi ønsker at den skal gjøre – krever planlegging. Vi kan ikke sammenlikne hunden med for eksempel ulven – der fungerer «survival of the fittest», dvs. at den sterkeste overlever. Dette luker ut de svake individene.

Tamhundene – med mye innblanding av oss mennesker når det gjelder avl – har gjerne både eksteriørmessige og andre arvelige forhold å ta hensyn til når det gjelder treningen.

En treningshverdag for hunden bør inneholde både styrketrening, koordinasjon og
balansetrening samt utholdenhetstrening. Andelen av hver treningstype og hvilke øvelser man trener styrke med – avhenger av hunden. Hver type trening vil stimulere forskjellige egenskaper i musklene, og sørge for at de bygger opp alle aspekter slik at kroppen tåler mer.

I tillegg bør man alltid varme hunden opp før prestasjon, og jogge/gå den ned etter trening. Restitusjon er også viktig – og selv om mange hunder trenes for lite, så er det også noen som ikke legger inn hviledager. Muskler bygges nemlig ikke mens man trener – trening bryter musklene ned. Men ved å bryte litt ned, vil musklene få beskjed om å bygge seg ytterligere opp, men dette skjer under hvileperiodene.
Men trenger det egentlig å være så vanskelig? Det finnes en rekke øvelser som trener styrke i spesifikke muskler som du fint kan gjøre helt uten utstyr, og som du kan gjøre ute i naturen.

Det aller viktigste er at du er nøye, slik at du unngår å trene skjevt eller i feil tempo.

Her kommer noen eksempler:
 
Mange tror at man må ha en haug med dyrt og spesialtilpasset utstyr for å trene styrke eller koordinasjon og balanse med hunden. Klart man kanskje kan variere noe mer med utstyr, i alle fall mht innetrening - men skogen tilbyr også utrolig mange fine treningsmuligheter. 

Det flotteste av alt er jo at hvis du går og gjør disse tingene sammen med hunden din, så får dere super trening begge to!

Om man ikke trener så mye øvelser med hunden til vanlig, vil dette være en fin måte å få litt hjernetrim på mens man likevel går tur, men også å kunne utnytte turene til å gi mer variert trening - du slår flere fluer i en smekk!

Her er noen eksempler på ting du kan gjøre ute i naturen:
 
Balansere på trestokk/annet
Når jeg går turer i skogen, finner jeg alltids et tre som har falt ned eller andre ting som er smale og uten for mye kvister på, som hundene kan balansere på. Hvis stokken eller det hunden skal balansere på ikke ligger på bakken, og det er risiko for at hunden kan falle av, bør du gå tett inntil selv og holde hunden i selen slik at du kan hjelpe den hvis den skulle tråkke feil.

Jeg ville øvd på stokker nært bakkenivå først slik at du vet at hunden mestrer det godt. Unngå glatte og sleipe balanseobjekter.

Med mindre hunden din har nevrologiske plager som gir tap av kroppskontroll, så kan de aller aller fleste hunder fint balansere på noe, men jeg ville unngått objekter som gir risiko for feiltråkk etc for hunder som har ryggplager eller andre ting hvor brå bevegelser med kroppen bør unngås. Denne øvelsen styrker spesielt kjernemusklene.
 
Opp på stubbe/stein
Stubben etter et felt tre eller en stein kan brukes på forskjellige måter. For eksempel kan hunden komme opp med enten begge frambein mens bakbeina står i bakken, eller med alle fire bein på, eller det vanskeligste for de fleste hunder: å stå på med bare bakbeina, mens frambeina er i bakken.

Når den så står slik, enten det er på den ene eller andre måten jeg har nevnt tidligere, kan hunden ta en piruett på eller rundt stokken/steinen - helst til begge retninger. Dette kan sammenliknes med en av grunnøvelsene som nevnes som kan gjøres inne, nemlig stå på kasse. Når hunden står på objektet med frambeina, styrker det i hovedsak bakpart, og når hunden står på med bakbein, styrker det i hovedsak frampart. 

Pass på at stubben/steinen ikke er for høy, da blir det kanskje litt stor knekk i ryggen. Har du en hund som har korte bein og lang rygg i utgangspunktet, bør du ta ekstra hensyn. En god grunnregel er at du trener på en høyde som ligger over håndledd, men under albue.

Når hunden står på med alle fire eller går i piruett både med 2 eller 4 bein på, vil den trene kjernemuskler i rygg og bekken. Om du lar den stå på en ganske liten stubbe, hvor den må samle alle 4 beina tett under seg, vil du trene både kjernemuskler og magemuskler.

 

Forskjellige underlag

Det er virkelig lurt å variere mellom typer underlag - det vil trene forskjellige muskelgrupper i seg selv. Det å gå i vann, snø, lyng, hardt underlag, mykt underlag som sand osv vil stimulere ikke bare forskjellige muskler og kroppsdeler, men også sansesystemet. Det å lære seg å ikke være skeptisk for å tråkke på underlag med forskjellig substans for eksempel er viktig. 

Om hunden din har plager i skjelettet, kan det være greit å ikke gå på for mye hardt underlag. Har den problemer i sener og bløtvev, bør man ikke gå for mye på mykt underlag. Om den blir verre av ett bestemt type underlag - bruk dette mindre enn før, og tilpass hunden.

Men for all del - ikke vær eller bli redd for å utfordre kroppen noe. Kroppen vil bygge seg opp til å tåle det den blir utsatt for, så lenge det er innenfor visse grenser, og vi vil jo at kroppen skal tåle å variere underlag - derfor bør vi også utsette den for det.

Når hunden trener på forskjellige underlag, vil den trene mange forskjellige muskelgrupper.
 

Snø 
Det å gå i snø kan være kjempetungt - bare prøv selv! Derfor skal du virkelig se an hvor sliten hunden blir, og ikke minst påse at den beveger seg i et jevnt tempo uten at den blir slurvete fordi den er sliten.

Det å gå i snø til over håndledd og has vil gjøre at det ikke bare er tyngre å gå, men
hunden må løfte beina sine ekstra høyt og den må gjerne skyve litt fremover i snøen med beina sine. Dette involverer strekkermusklene som sitter på fremsiden av frambeina og bakbeina, men også viktige løftemuskler i skulder og i bakbein, da aller mest hoftebøyerne.

Dette er muskelgrupper som hundene ikke får trent så mye med dagligdagse bevegelser, og som også mange hunder er svake i og har vondt i. Dette er derfor en super måte å trene på. Det å GÅ i vannet i en litt lengre strekke vil også aktivisere disse musklene.
 

Vende rundt en trestamme eller andre ting
Det å sende hunden til høyre eller venstre for et tre eller noe annet, er supert. I den
øvelsen får du trent både rygg- og magemuskler - og rett og slett de aller fleste sideførende muskler. Sørg gjerne for å sende hunden like mange ganger til høyre og venstre, slik at den får trent begge sider likt. I starten kan det hende du må lokke den rundt - men raskt vil du nok kunne sende den med en håndbevegelse. 


Bære noe i munnen
Både det å løfte opp noe fra bakken gjentatte ganger, eller bære en gjenstand over lengre strekker vil kunne trene nakkemusklene. Om hunden plukker opp og legger ned i et rolig tempo, trenes både hals- og nakke muskler, mens å gå å bære noe trenes mest nakken. Jo tyngre gjenstand hunden bærer, jo mer tøff blir treningen, men pass på å ikke trene for lange økter om gangen da denne øvelsen er veldig statisk.

Håper du likte dette og vil prøve med din hund (om du ikke alt har gjort det) :-)

Om du ønsker å lese mer om boka mi eller bestille den, trykk HER!

 

Line

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.