Hvor ofte bør dyret ditt undersøkes?

Dette spørsmålet er det mange eiere som stiller meg, og elever som utdanner seg til terapeuter lurer ofte på dette.

Saken er at dette kan variere for hvert individ, og ikke minst med behandlingsmetode, noe jeg skal prøve å forklare her.

HVA ER MÅLET? UNDERSØKELSE ELLER BEHANDLING?

Veldig mange bruker en terapeut på dyret sitt en gang i måneden. Sannheten er at dette egner seg best for UNDERSØKELSE eller VEDLIKEHOLD, men ikke ofte som behandling.

Det er veldig lurt å få dyret sitt undersøkt regelmessig, og en gang i mnd. er en fin intervall. Hvis hesten eller hunden har en plage som krever BEHANDLING, så bør dette foregå oftere.

I en oppstartsfase av noe behandlingskrevende, er det for eks. etter min erfaring lurt å behandle ca to ganger i uken i et par uker, for så å behandle en gang i uken et par uker, og deretter gradvis øke tiden mellom hver behandling til kanskje å bli vedlikehold ca en gang i mnd. Noen individer trenger vedlikehold litt oftere, alt etter hva problemet er. Litt om dette under.

AKUTT/KRONISK

Ofte er det slik at akutte ting trenger oftere behandling i en mer begrenset periode, mens mer kroniske tilstander trenger oppfølging over tid. Om et dyr har et sår som skal behandles med laser, kan det hende at man behandler 3-4 ganger i uka i 1-3 uker, avhengig av omfang.

Om man behandler med fysikalske behandlingsmetoder som massasje, tøyninger og leddmobilisering, er det vanlig å starte med et par ganger i uken inntil ønsket resultat er oppnådd.

Når tilstanden har stabilisert seg, økes tiden mellom intervallene, og man beholder en intervall hvor man rekker å behandle på ny innen det har rukket å forverre seg igjen nevneverdig. Er årsaken en akutt hendelse, kan det holde med 2-3 behandlinger over et par uker.

DU KAN AV OG TIL REGNE MED AT HESTEN/HUNDEN DIN FORBLIR EN VARIG PASIENT!

Det er ikke alle ting man får behandlet bort. Om hesten eller hunden din har en skade som ikke lar seg restituere 100%, kan dette gjøre at den, om den skal yte i jobben sin eller fungere uten smerter, trenger regelmessig oppfølging.

Hvis hunden aller hesten får problemer på grunn av dårlig eksteriør, vil eksteriøret i seg selv alltid trigge plager – dette får man jo ikke endret. Dersom dyret hele tiden utsettes for ensidig belastning i jobben sin, kan det hende det trengs regelmessig oppfølging.  

Slike årsaker gjør at det er umulig å bare behandle en låsning og det er det, eller bare behandle en muskel og så er ting i orden. Trigges ting hele tiden på ny av omstendigheter som ikke lar seg fjerne – ja da trenger dyret ditt regelmessig undersøkelse, vedlikehold og behandling.

TRENING ER VIKTIG!

Det er overhodet ikke alt som bare kan behandles, faktisk så trenger de aller fleste hunder eller hester som sliter med noe i kroppen å få styrket opp rundt et skadested eller et område av kroppen for å tåle hverdagen bedre. Sørg at den du går til også kan gi deg et treningsopplegg i tillegg til behandlingen :-)

 

FORDEL MED REGELMESSIG OPPFØLGING

Dersom dyret ditt er friskt, eller dersom det har hatt en plage som er grunnbehandlet, kan regelmessig oppfølging avdekke:

Om noe nytt er på gang med dyret ditt. Når et dyr begynner å halte, så har som regel problemet vart en stund med mindre akutt skade er årsak. Dersom det oppdages tidlige gryende problemer, vil man kunne behandle dette før det blir et stort problem. Et lite problem har mye bedre prognose og er raskere å behandle enn et stort problem.


Om noen av problemene dyret ditt har hatt før er under oppblussing, kan regelmessig oppfølging avdekke dette og man kan sette i gang noen mer intensive behandlinger i perioder før man ev går tilbake til vedlikehold.

Vil du lære mer om hvordan du som eier regelmessig kan bidra med å undersøke og massere hesten eller hunden din mellom eventuelle terapeutbehandlinger?

Sjekk ut vårt kurs Heste- eller Hundemassasje for husbruk:
Hestemassasje for husbruk
Hundemassasje for husbruk 

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest!

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.