Betyr god premie på utstilling at hunden har en sterk og bra kropp?

hund Jan 12, 2021

Alle er vi stolte av hundene våre, og spesielt stolte blir man som eier når hunden vinner premier og rosetter på utstilling.

Men er egentlig en hund med gode resultater på utstilling nødvendigvis en hund med et godt eksteriør sett fra et helsemessig perspektiv?

Fra mitt ståsted så er det ikke nødvendigvis slik. Og fra mitt ståsted er det veldig synd. Utstiling bør baseres på kriterier for god helse og funksjon av kroppen. Utstillingsresultater bør bygges på hva vi ønsker av individer til avl for rasens og hundenes beste.

Jeg sier ikke at alle bedømmelser på utstilling er feil eller ikke er bra, men når såpass mange kriterier faktisk er bygger på ting som IKKE betyr funksjon og god helse, så kan i alle fall jeg personlig si at jeg ikke stoler på resultater på utstilling, men heller på kunnskap om kroppen og hva jeg er ute etter hos mine hunder.

Det er synd, fordi dette gjør at allmennheten, som ikke har kunnskap om kroppen og eksteriøret slik som meg umulig kan vite hva man skal gå etter når man kjøper valp, og dermed også ikke kan delta i dugnaden det er å fremme sunne individer. 

Noen hunderaser må også vise at de har resultater innen sine egenskaper, noe som er bra. Vi kan jo ikke avle bort egenskaper og kun et godt eksteriør. Men hva med å velge begge? En jakthund med dårlige ledd i tidlig alder er ikke lenger en god jakthund selv om den er god i grenen sin. Vi trenger fokus på helheten.

Og hvem er egentlig med og bidra til å opprettholde trekk som ikke er bra for hundehelsen? Det er jo ikke så rart at både oppdrettere og kjøpere av hunder tenker at gode premier på utstilling betyr bra hunder når forsikringsselskaper gir hunden bedre forsikringssum når den er premiert, og når dommere belønner uheldige trekk.

Men jeg mener likevel at for å forandre de som sitter med makten til å gjøre endringer, må vi drive med informasjon og bevisstgjøring. Jo flere som jobber målrettet med sine raser og i sine raseklubber - jo mere vil skje, selv om det tar tid.

Dette beskriver jeg også en del om i boken min "Sterk og sprek hund"

Det aller viktigste du som hundeeier gjør, er å være kritisk til egen rase, og å velge og oppmuntre til de trekk og egenskaper som vil gi god helse og funksjon. 

Kjenner du egen rase godt nok til å ha kunnskap om dette? Hvis ikke - søk kunskap - den finnes :-)

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på