5 gode grunner til å ha kontroll på hundens klør!

hund Apr 26, 2021

Hei,

jeg fikk litt lyst til å skrive litt om dette med hundens klør. Jeg vet selv hvor fort gjort det er at dagene går, og dagene blir til uker osv. før man husker på dette med klør.

Det er kanskje lett å tenke at hunden sliter ned selv, og at det jo ikke er sååå ille om hunden går med lange klør - men det er faktisk veldig mange gode grunner til å ha god kontroll på lengden på klørne - og her skal jeg gi deg 5 gode: 

1. Det å holde klørne korte vil gjøre at kloen ikke presses opp mot tåen når hunden går. Dette er viktig, da hunden under overrullingsfasen (der hvor tåen presses ned mot bakken i det hunden tar et steg fremover) vil kunne skape trykk mot de små tåleddene og lettere utvikle ømheter og i verste fall artrose der.

2. Hundens klør er skapt for å peke litt på skrå ned mot bakken, slik at hunden skal kunne knipe med tærne for å holde seg fast eller ikke å skli. Men - når klørne blir for lange, vil de peke mer og mer fremover. Dette gjør at tåsenene på baksiden blir strekt for mye, og overbelastet og det kan bidra til tåseneproblemer (skader, betennelser o.l.) Det å gå med strekte sener på undersiden, bil føre til at senene som ligger over hver tå holdes i en kortere posisjon over tid, noe som kan gjøre disse mindre strekkbare. Attpåtil vil mekanismen med å klore seg fast bli dårlig, og hunden kan skli lettere.

3. Lange klør vil gjøre at det tar lengre tid å rulle over. Har du for eksempel prøvd sko med veldig lang tåspiss eller å gå med svømmeføtter? Stegene blir lengre, dvs. at belastningsfasen og overrullingsfasen som normalt skulle tatt kort tid, blir lengre og dermed belastes beinet mer i disse fasene. Dette vil forstyrre hundens biomekanikk (bevegelsesmønster) og måten den går på, og dermed også være til overbelastning for hele kroppen.

4. Lange klør hekter seg lettere fast i underlaget - spesielt i skogsterreng og terreng der klør kan hektes fast i noe. Å svinge krept på et ujevnt underlag med lange klør kan også gjøre at klørne vris for mye. Dette kan lettere føre til brudd, brist eller bløtvevsskader i tær.

5. Nå mot vinteren så vil lange klør lettere lede kulde, og hunder som fra før er ømfintlige mot kulde eller alle hunder hvis det er svært kaldt, vil lettere fryse eller få frostskader på potene.

Mitt råd er - klipp gjerne lite men ofte. Det vil hjelpe deg til å få en hund hvor kloklipp er mer dagligdags og som vil bli vant med å bli klipt klør på. Synes du kloklipp er vanskelig - få proff hjelp slik at dette blir en gjennomførbar ting.

I hvert fall sjekk hver eneste uke, og klipp når det trengs.

For deg som jobber med hunder - enten innen behandling eller trening: dette er kunnskap som er gull verdt å formidle. Ser du en hund med lange klør, så er som regel eier mer villig til å høre på logiske forklaringer enn formaninger :-)

NB: mer om å ta vare på hundens kropp, og om riktig treningsopplegg for hunden fra valp til voksen finner du i boka mi, "sterk og sprek hund" som allerede har solgt ut hele første opplag! 2 opplag er nå tilgjengeligLes mer eller bestill her!

Håper du fikk nytte av tipsene!

Ha en super uke! 

 

Klem
Line Østerhagen

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på