Slik trener du hunden med kløvveske!

hund Aug 15, 2021

Hei,

Mange sender oss mail og lurer på dette med trening med kløvveske. Derfor har jeg samlet en del informasjon og laget en video til deg hvor du kan lære mer om riktig bruk av kløv – håper du liker artikkelen!

Når kan hunden begynne med kløv?

En hund bør ikke bære nevneverdig vekt i kløv før den er rundt to år - og noen av de største rasene kan gjerne vente til de er nærmere 3 år.

Det er veldig lurt å starte med en kløvveske helt uten vekt i, fordi en hund som er trygg på utstyret vil også bære mer avslappet og korrekt når man legger vekt i.

Hunden bør være godt grunntrent, og når man begynner med kløv, bør den læres opp gradvis til å gå fra lite til tyngre vekt, gjerne over en tre måneders tid.

Man bør fordele vekten jevnt. Når man velger vekt, bruker man gjerne for den normale hverdagstreningen ca 10% av hundens kroppsvekt, men for noen hunder som trener sport med kløv kan vekten komme opp i ganske mye mer.

Kløv kan også egne seg ved patellaluksasjon, ved medial skulder instabilitet og for å stabilisere opp skulderpartiet hvis det trengs, men da uten eller med lite vekt. 

Kløv er definitivt en form for styrketrening, men i rehabilitering brukes kløv gjerne også uten vekter i for å “ramme inn” skulderpartiet til hunden slik at den kan bevege ser mer optimalt eller bli begrenset optimalt om det er det som trengs.

Vanligvis vil man si at kløv kan benyttes på hunden fra den er to år og oppover (og hvis den er trent nok til å bære en), men for rehabiliteringshunder som kanskje bruker den uten vekt eller med svært lett vekt stiller det seg annerledes. Betingelsen er jo da at dette styres av en rehabiliteringsterapeut. Alltid i samråd med rehabiliteringsterapeut dersom hunden er under rehabilitering. Kun friske hunder over 2 år kan trene kløv som en del av et vanlig treningsopplegg.

Det er mange som bruker kløv som ren styrketrening, kanskje spesielt brukshundgrenene - IPO, jakt, agility, løpshunder m.m., men det finnes også kløvmerker man kan få på hundene sine om de bærer en viss vekt over en viss lengde. Her brukes vekt som er mye tyngre enn det vi vanligvis anbefaler å bruke til trening, men da er også hundene (forhåpentlig) trent nok til det. Noen raser er også mer egnet for å bære tyngre, for eks Berner Sennen o.l. 

Det å bære kløv under bevegelse, spesielt i terreng, gir trening av koordinasjon og balanse. Det vil også gi dynamisk styrke. Men noe man gjerne bruker under rehabilitering, er å stå med litt vekt i kløven og dermed trene statisk styrke gjennom å legge noe mer belastning på bena. 

Noen grunnregler:

  • 5% ihht hundens kroppsvekt fordelt på begge sider
  • Likt på hver side
  • Kan med tiden øke, men max 10% av hundens kroppsvekt totalt
  • Vektene må ligge stødig i vesken for at hunden skal ha det behagelig
  • Vekter kan være poser med sand, vann, bly
  • Kløvvesken må passe til hunden og ikke gnage noe sted
  • Hunden må være godt nok trent før den introduseres til kløv 

NB: hunder med svake håndledd bør ikke trene med kløv

 

Type kløvveske: mange spør meg om type kløvveske som jeg anbefaler, men det er ikke sikkert at en kløv fra ett merke er rett for alle raser. I tillegg må kløven passe perfekt. Det er derfor viktig å prøve utstyret før du kjøper, også med vekt i slik at du ser at kløven ligger stabilt og fint uten å gnage eller belaste feil.

Jeg har laget en liten introvideo om å tilpasse kløvvesken med litt generell informasjon som jeg håper du liker.

Se videoen HER!

 

Line

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på