MÅ halthet være smertefullt for hesten eller hunden?

 

For de aller fleste av oss betyr nok det å observere en halt hest eller hund det samme som at hesten eller hunden har smerter. 

Dette stemmer også i de aller fleste tilfeller. Men det finnes også halthet som ikke gir smerter.

Hvis vi for eksempel tenker på oss mennesker, så kan man bli tilsynelatende halt med en benlengdeforskjell. Dette trenger ikke å gjøre vondt. Over tid vil man kanskje få sekundære plager, men årsaken i seg selv er ikke smertefull.

Det samme kan selvfølgelig gjelde dyr - oftest av andre underliggende årsaker. Dette kaller vi mekanisk halthet.

Dette er selvfølgelig vanskelig å avgjøre, men med palpasjon (her: å kjenne og trykke eller bøye/strekke områder for å se om smertefølsomheten er unormal)og eventuelt utbedøving av mistenkt område vil ikke gi bedring dersom haltheten er mekanisk. Behandling med betennelsesdempende preparater vil heller ikke hjelpe ved mekanisk halthet. Ofte synes ikke årsak til slike haltheter på bildediagnostikk.

Her blir evnen til å vurdere dyrets ganglag viktig, fordi visse typer mekaniske haltheter kan ha typiske karakteristika.

Hva er så en mekanisk halthet? 

Ofte kan dette være enten biomekanisk, dvs en dysfunksjon i samarbeidet mellom strukturer, gjerne bløtvev og knokkel - for eksempel at arrvev i en muskel begrenser hvor langt hesten eller hunden kan trekke beinet sitt i en eller annen retning.

Det kan også ha opphav i at en nerve er skadet. Dette må ikke å gi smerter etter at skaden har grodd/stabilisert seg - på tross av at det kan gi et unormalt bevegelsesmønster. 

Ofte gir ikke en mekanisk halthet hvor årsak er biomekanisk det vi kaller vektbærende halthet, altså at det gjør vondt i det dyret legger vekt på foten. 

Et eksempel på dette kan for eksempel være lavgradige patellaluksasjoner, dvs at kneskålen går litt ut av posisjon under bevegelse. Dette gir gjerne en distinkt type halthet.

Se video av hest med patellaluksasjon her!

Se hund med patellaluksasjon her!

Nb: lidelsen har litt forskjellig årsak hos hest og hund, men det må bli en annen blogg :-) Gangen kan variere litt etter grad og varighet, men det er likevel verdifullt å ha sett :-)

Mekanisk halthet med nevrologisk opphav gir som regel avvik i ikke vektbærende fase, men i noen tilfeller også i vektbærende. 

I videoen over i selve bloggen ser du en hund som har nevrologisk halthet - men som ikke gir smerter for hunden. Typiske avvik kan være at at et bein slenger litt ut til siden. 

Årsaken kan være kompleks, men skyldes gjerne at nerven ikke klarer å gi signaler til muskelen den skal styre og at styringen dermed blir dårligere. Dette kan gi litt ukoordinerte bevegelser som ikke ser helt avveide ut.

Det er viktig at veterinæren avgir riktig diagnose, prognose og om hesten eller hunden har smerter eller ikke. Jeg synes likevel det er viktig å belyse at ikke alle haltheter er smertefulle, og at noen dyr kan ha et godt liv med sine avvik, bare man ikke krever mer enn fornuften tilsier av deres fysiske prestasjon. 

 

Kilder: 

https://www.msdvetmanual.com/musculoskeletal-system/lameness-in-horses/overview-of-lameness-in-horses

https://aaep.org/horsehealth/understanding-lameness

 G. Robert Grisel: Equine lameness

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1697495/

https://pdfs.semanticscholar.org/3836/9f877f01d6748a664ec1bda3b21edb9455c6.pdf

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.