Høytid for gaffelbåndskader hos hest!

hest Jan 12, 2021

det gjelder å være føre var, ikke sant?

En av de skadene jeg har behandlet oftest er gaffelbåndskader. Gaffelbåndet går fra hestens håndledd (framkne) og pipe, før det deler seg i to og fester inn på hvert sitt kodesenebein.

Gaffelbåndet kan skades både på fram- og bakbein, men jeg har sett flest skader på frambein, og da gjerne i festet. 

Men visste du at gaffelbåndskader gjerne ikke skjer den dagen de oppstår, men heller med gjentatte små overbelastninger over tid?

En av de største farene er å trene på altfor hardt underlag - og det bør du begynne å tenke på etterhvert nå som vi får en periode med veldig hardt underlag når det blir frost i bakken og før snøen legger seg. 

Et av de fine tiltakene du kan gjøre er å unngå for mye trening eller hard belastning på hardt underlag. Det gjelder også noen ridehusbunner - da noen av disse også bli hardere når det er frost. 

En annen ting du bør tenke på, er at hesten ikke bør bli for lang på tåa. Lang tå øker belastningstiden for hvert skritt på gaffelbåndet, og ved å ha normal tå kan du gjøre at gaffelbåndet får noe mindre belastning under trening :-)

Det kan og lønne seg å lære seg til å trykke og kjenne på gaffelbåndet. Når man kjenner på en sene eller et ligament, som for eks. gaffelbåndet - bør du trykke gradvis inn og slippe gradvis opp. 

Om du ikke alt har fått den med deg - eller ønsker en repetisjon - så anbefaler jeg deg å gå inn på nettsiden min under "gratis" - og sjekke ut gratisundervisningen på "hvordan undersøke hestens bein". 

Det er nemlig slik at man gjerne kan finne smerteutslag i sener/ligamenter før en skade oppstår, og om du kan ta hensyn til hesten om den ømmer seg en dag så kan du faktisk i beste fall unngå en skade :-)

Ønsker deg og hesten (e) en skadefri vintersesong :-)

Line

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på