Hvorfor bruke flytevest på hunden ved svømming?

hund Mar 25, 2022

I boka mi, Sterk og sprek hund - rustet for hverdag og prestasjon, skriver jeg at jeg synes det er aller best å bruke flytevest/svømmevest (betyr det samme) når man svømmer med hund.

Når man skriver en bok med generell informasjon, så må det selvfølgelig passe de aller fleste tilfellene, og ikke minst passe for den som skal benytte svømming som trening. Altså virkelig å trene. Men det finnes jo noen nyanser her. 

De topp grunnene for at jeg anbefaler flytevest til hund er:

1. Det finnes en god del hunder som rett og slett ikke kan svømme bra.

Kroppsfasongen gjør at de er biomekanisk ikke egnet for å være svømmere, eller de har dårlig svømmeteknikk. Jeg har sett hunder av rasen toller, for eksempel som selv om de vanligvis er en rase som skal svømme godt - har dårlig svømmeteknikk. Disse hundene bør ha svømmevest, både fordi det står om liv, men også fordi svømmevest vil gi en hund som er mer avslappet og ikke kjemper så mye med frambeina for å holde seg oppe, og dermed kan svømme bedre med. Den aller viktigste årsaken er altså svømmeteknikk - og uansett hvor likt det kan se ut med og uten vest, så kan hunden ta mer pause i vannet med vest på. Mange kaver mye med frambeina for å holde seg oppe og blir liggende mye bedre i vannet med vest.

2. Selv de beste svømmerne kan bli slitne og ulykker kan skje

La oss bare innse det - noen hunder vet bare ikke når de skal ta en pause. En hund som ikke vet sitt eget beste kan bli for sliten. Selv de beste svømmere kan også få krampe eller problemer, og spesielt om man tar med hunden på dypet langt unna land eller bak en kano, bør man sikre hunden godt. 

3. Strømmer i vannet

Hvis man svømmer et sted hvor det kan være strømninger, så kan hunden bli trukket under eller ikke klare å svømme inn mot land igjen. Da er det viktig å ha svømmevest. En svømmevest vil dessuten lettere gjøre at du kan se hunden. 

4. En svømmevest gjør at hunden holder seg varmere. 

Selv om det ikke blir det samme som typ våtdrakt, så skal en svømmevest være tettsittende og vil hjelpe mot noe av varmetapet hunden ellers kan få når den svømmer ute. Ikke bare fysisk, men også treningsmessig er dette en fordel, fordi tap av varme fra musklene skjer raskere enn vi tror i typ norsk badetemperatur, og muskler som kjøles ned får ikke effektiv trening. Man får altså mer ut av treningsøkta om varmetapet ikke blir større enn nødvendig.

5. Gamle hunder, og valper

Både gamle hunder og valper kan fint svømme bare temperaturen er ok, men for de som begynner å bli gamle, og kanskje spesielt de som ikke vet når det er lurt å ta en pause, kan få avlastning fra flytevesten. Valper som ikke skal bli overdrevent slitne, og som ei heller har full kontroll over egen kropp, kan ha hjelp av vesten.

6. I båt, eller om hunden svømmer vekk fra deg

Flytevester har håndtak på seg. Her går det an å feste en langline. Eventuelt gjør håndtaket det enkelt å geleide eller få tak i hunden. I båt hvor ulykker kan skje, er det selvfølgelig også livreddende. Bestefars gamle hund hoppet plutselig ut av båten hans og la på svøm - da var det kjekt med flytevest.

Men - hvis hunden min svømmer bare småturer og alltid kommer opp på land innimellom, og dessuten er en god svømmer - kan den svømme uten?

Dette må selvfølgelig du som eier vurdere i enhver situasjon. For meg kommer sikkerhet først - men også min hund har svømt uten vest - vi bor 100 meter unna Mjøsa og svømmer ofte nå på sommeren. Noen ganger går vi ned bare for å bade litt fra land, mens andre ganger svømmer vi mye og på dypet. Når vi bare bader litt fra land svømmer hun uten. Ved sistnevnte situasjon eller om jeg har tenkt å trene slik at hun blir sliten tar vi på vesten selv om Vesper er en dyktig teknisk svømmer. Og ikke minst med varmere muskler blir treninga mer effektiv. 

Men DU bestemmer, og du har ansvaret :-) 

Del gjerne med meg - svømmer du mye med hunden (e) dine (e)?

Klem fra Line

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.