7 fine øvelser for hunder med patellaluksasjon!

Hva betyr patellaluksasjon?

Patella er hundens kneskål. Patellaluksasjon betyr kneskål ut av ledd. Dette betyr at kneskålen forskyves ut av sin normale posisjon. Det finnes forskjellige grader av patellaluksasjon, der kneskålen i den mildeste graden glipper ut av plass når benet er strekt men glir tilbake på riktig posisjon med en gang. Kneskålen kan gå ut av posisjon mot utsiden, eller mot innsiden av beinet. Mot innsiden er mest vanlig og hva som omtales her.

I den mest alvorlige graden ligger kneskålen konstant ut av plass hvilket kan lede til smerter og artrose (knokkelslitasje). Hunden kan vise tegn som halthet, vegrer seg for å hoppe inn i bil eller opp på sofaen og kan ha smerter i kne.

Kirurgisk kan man hjelpe hunden med å blant annet gjøre den fordypningen patella(kneskålen) skal ligge i - dypere. Har hunden din gjennomgått en operasjon er det noen ting som bør tas hensyn til når hunden kommer hjem. Du som hundeeier kan sørge for best mulig rekonvalesens og opptrening etter operasjonen. 

Hvis hunden er operert, må du få hjelp av kirurg og rehabpersonell til å lage et opptreningsprogram.

Det finnes også mange hunder som har lav grad og som ikke blir operert, og da gjelder det å holde muskelen som eier patellasenen (kneskålsenen) sterk, samt at alle muskler i bakparten holdes i form.

I denne bloggen gir jeg noen eksempler på noen øvelser du kan gjøre for å forebygge utvikling av problemet. 

 

Symptomer:

En veldig vanlig historie eiere forteller er at hunden holder beinet opp et steg eller to for så å gå normalt igjen, og virker ikke plaget i mellom, til å få en synlig vridning i hele beinet. Jeg legger inn en video fra Youtube som viser en hund med tydelig patellaluksasjon slik at du kan få et inntrykk av hvordan det ser ut HER.

Hvis du mistenker at din hund kan ha dette, bør du kontakte veterinær.

Om hunden har lavgradig patellaluksasjon, bør man holde muskelen som "eier" senen patella ligger i sterk, men generelt bør hele bakparten holdes sterk. Jeg har laget eksempel på noen øvelser som kan styrke denne muskelen her.

NB: alle hunder er forskjellig, og alle øvelser må testes gradvis i tid og belastning. Dersom hunden viser forværring etter å ha gjort øvelser, bør du drøfte dette med veterinæren - flere ting kan ligge i bunn for problemene hunden din har.

 

7 fine øvelser:

1. Be hunden om å veksle på posisjonene sitt-stå-sitt osv 10-15 ganger


2. Hvis du har trapper (helst teppebelagte) - få ​​hunden din til å gå opp og ned trappene tre til fem ganger, flere ganger om dagen. Du kan også finne en bratt bakke og få hunden til å gå opp og ned bakken.

3. Lær hunden å krype. La den komme inn i en liggende stilling og sakte lokke den fremover med en godbit og oppfordre den til å holde bakparten nede.


4. Å gå over cavaletter (en rekke bommer som er noe hevet over bakken, satt opp på rad) vil oppmuntre til fleksibilitet og benløft.

HER kan du se en blogg hvor jeg beskriver nermere hva cavalettitrening går ut på.


5. Vektmansjetter som settes på rett over hasleddet. Hunden skal vennes til disse gradvis og kan gå tur med dem, eller til og med gjøre noen av de andre øvelsene med mansjettene på.

6. Å gå med lett kløvveske i lange, slake nedoverbakker. Dette gjør at hunden bremser med forsiden av lårene der det er viktig å få styrket.

7. Vanntredemølle eller svømming er gode måter å styrke de omkringliggende knestrukturer. Vannets motstand vil bidra til å bygge muskelstyrke. NB: svømming brukes bare hvis det ikke provoserer til luksasjon. 

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest!

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

 

 

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.