EU kontrollerer du dyret ditt?

Kanskje et snålt spørsmål, og det er faktisk ikke et krav om EU-kontroll på en hest eller hund, men det jeg mener er om du regelmessig får sjekket om din hund eller hest har vondt noe sted, utvikler ulikesidige muskler eller bygger muskler gunstig for det den skal drive med etc. Jeg tenker her ikke på medisinske tilstander som bør utredes av veterinær, men mer fysiske plager og utfordringer (eller problemer som først er undersøkt og vurdert av veterinær, men som har godt av fysikalsk behandling).

Det er nemlig slik at både hest og hund er pattedyr på samme måte som oss, og med et smertesystem som fungerer ganske likt. Det største forskjellen er vel egentlig at dyrenes instinkter mht. å vise at de har smerter gir en høyere terskel for å vise smerter, men ikke nødvendigvis for å FØLE dem. Dette gjør at vi eiere har et stort ansvar mht. våre firbeinte venner, som yter og er der for oss.

Når en hest eller hund først har blitt halt (uten at det foreligger en akutt skade), så har den antakelig gått og hatt vondt en god stund. Det er ikke noen garanti for smertefrihet at dyret selv er aktivt heller, da et dyr absolutt ikke vet sitt eget beste mht. å gjøre ting den egentlig ikke tåler.

Gode grunner til å besøke en hesteterapeut eller hundeterapeut regelmessig, gjerne FØR et ev. problem dukker opp:

  • Når en dyktig terapeut ser på og undersøker dyret ditt, vil det kunne gi en vurdering av eksteriørmessige avvik og hvordan du helst bør styrke og trene kroppen på dyret FOREBYGGENDE for at det ikke skal utvikle seg et problem. For eksempel om et dyr et overbygd bak (krysset sitter høyt i forhold til manken), kan dette gi en større belastning på framparten. Da er det viktig å systematisk styrke denne framparten riktig slik at den tåler å leve med og jobbe med sitt eksteriørmessige avvik.
  • Ved å kjenne på kroppen til hunden/hesten din når den er frisk og normal, vil gjøre det lettere om et problem oppstår å vite hva som er et avvik. Dyr har forskjellig følsomhetsgrad, måte å vise smerter på etc. Om en terapeut kjenner dyret ditt, vil det være mye enklere å gjøre en GOD vurdering av betydningen av eventuelt oppståtte ting, og «ukjente» ting skiller seg mer ut.
  • Ved å oppdage ulikesidige muskler tidlig, for så å kunne trene dem opp systematisk, vil bidra til å hindre skjevutvikling av muskler. Dette kan ha enorm betydning for prestasjonen.
  • Du får hjelp til å oppdage «mindre» ting tidlig. Jo tidligere man tar tak i et problem i kroppen, desto større er sjansen for å bli helt fin igjen. Hvis dyret ditt blir trent over tid med et problem, vil det kunne utvikle seg til å bli betydelig.
  • Hesten eller hunden blir kjent med behandling og undersøkelse og at dette ikke betyr ubehag og smerter, og den dagen det eventuelt dukker opp en skade eller noe som er behandlingskrevende, vil dyret være trygt på terapeuten og situasjonen. Hvis alt er nytt og det er smerter samtidig, kan det gjøre første undersøkelse vanskeligere.
  • Rehabiliteringsterapeuter på hest eller hund, eller Heste- og Hundeterapeuter som har dette som en del av sin utdanning kan hjelpe deg med å sette opp en hensiktsmessig treningsplan slik at du ikke risikerer å feiltrene dyret ditt.

Det er en myte at det er så enkelt som å stikke en nål, massere en muskel eller behandle en låsning dersom problemet kommer av utfordringer hvor dyret ditt trenger endringer eller tilleggsøvelser i treningen for å styrke opp svake elementer som fører til at den får behov for behandling. Uten å se «bak» symptomet og å gjøre noe med selve årsaken til at et problem har oppstått, så vil problemet bare komme igjen og igjen. Bruk derfor en terapeut som kan vurdere og veilede deg på riktig opptrening og styrking av kroppen der det er behov !

En heste- eller hundeterapeut eller rehabiliteringsterapeut på hest eller hund vil kunne hjelpe deg med dette.

Ønsker du kontakt med en dyktig terapeut utdannet ved vår skole? Sjekk ut våre ferdige utdannede ved å trykke HER.

Vil du ha varsling og tilgang på flere blogger og mer gratismateriale, bl.a. online forelesninger? Da anbefaler vi deg å like siden vår på facebook:

Ja, jeg vil like FB siden deres!

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest!

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.