Dyreeiere - dere MÅ ta ansvar!

hest hund Sep 07, 2017

 

Jeg har lyst til å skrive litt til alle heste- eller hundeeiere der ute.

Det blir fler og fler som tar kurser i hist og pist og veldig mange som har begynt på en skole, men aldri bestått den.

Like fullt og helt fremstiller de seg, praktiserer og tar betalt som en fullt utdannet terapeut.

Dette er veldig kjedelig på mange måter.

For det første så innehar de ingen kontrollert kompetanse på det de gjør, og kvaliteten og virkningen av det de gjør har stor sjanse for ikke å leve opp til det som skal være standarden.

For det andre innehar de kanskje ingen ansvarsforsikring, noe som gjør at om de skulle volde skade på eller feilbehandle dyret ditt, så står du som eier svært svakt.

Dyret kan heller ikke velge hvem det blir behandlet av og du som eier må velge ut mennesker som du kan stole på og som er seriøse med det de driver med.

Spesielt mht bruk av nåler eller kiropraktikk eller behandling av skader er svært viktig at gjøres av kyndige fagfolk.

Når det gjelder nåler så er det ikke lovlig å bruke nåler for andre enn veterinærer eller de som har et samarbeid med veterinær (og alle kan jo SI at de samarbeider med noen – ring veterinæren de hevder å samarbeide med!).

Hvem som helst (dessverre) kan kjøpe seg både laser, termografiapparat, shock wave m.m, og en maskin gjør en dessverre ikke til en terapeut.

Jeg vet at de fleste eiere har like sterke ønsker om å gjøre bra for dyret sitt som andre har for barna sine. Derfor tenker jeg som så; er du ikke er sikker nok på personen som behandler til at den kunne utføre samme behandling på barnet ditt, så ikke la det behandle dyret ditt!

Det er helt utrolig hvor proft enkelte kan få ting til å høres ut for en eier som ikke er godt satt inn i terapeutverdenen.

Dere dyreeiere kan stille spørsmål ved og å undersøke om behandleren faktisk har en godkjent utdanning eller om dette er noe de sier.

Nå er det selvfølgelig ikke noen garanti for at alle med en godkjent utdanning er dyktige, men det er i alle fall en garanti på en viss evne til å utøve det han/hun gjør.

En ikke-kyndig vil kanskje gjøre feil eller vurdere feil på et helt annet nivå enn det som selvfølgelig også kan skje en utdannet terapeut, men i mindre omfang.

Dersom dere eiere skaper et marked for at hvem som helst skal kunne gå et par kurs eller bare lese seg til en profesjon på egen hånd uten eksaminering skal kunne praktisere, vil det kunne ramme dyrene.

Dyrene som ikke har noe valg og det vil og gjøre at markedet blir dårligere for de som dere virkelig ville ha der og det vil føre til at disse blir kjørt ut av markedet fordi andre, ukyndige gjør jobben billigere eller jobber svart.

Personlig har jeg aldri tatt noen upris for mine behandlinger, men jeg kan heller ikke ta mindre om jeg skal kunne leve av det.

Jeg har forsikringer, betaler moms og skatt og har store investeringer i profesjonelt utstyr og utdanner meg til stadighet videre for å få økt kompetanse.

Det koster litt å prøve å være blandt de beste, og dyrene fortjener de som jobber på denne måten!

Se etter: utdanning, ansvarsforsikring, føring av journal, at mottaker fører regnskap m.m.

Vær så snille og hjelp oss med å bekjempe bruken av terapeuter som ikke kan vise til en eller annen godkjent utdanning/kurs eller som ikke har en forsikring.

Når det gjelder terapeuter utdannet her ved NHT, så er alle godkjente terapeuter listet på vår hjemmeside. Står de ikke der, er de ikke godkjent terapeut! Jeg vet at flere skoler har en slik ordning.

Nei, ingen skoler eller systemer er bombesikre, men vi må gjøre det vi kan for at dyrene skal ha de mest seriøse aktørene på markedet, og da trenger vi eiere som krever det!

Sjekk gjerne om terapeuten din er godkjent av et forbund. Eller at skolen den har gått er godkjent av forbundet. I Norge har vi flere forskjellige forbund - gå gjerne inn og les om forbundet de er medlem i slik at du får inntrykk av at det er seriøst.

Våre elever blir etter 1,5 år eller utdanningen gjennom Redog godkjent i NFRFD.  

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest!

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på