Å base i snøen er godt for:

hund Dec 06, 2021

Hei,

Nå har snøen kommet flere steder i Norge - og de aller fleste hunder er glade i å base i snøen! Snø kan faktisk systematisk brukes til å trene noen viktige muskler - og i denne mailen har jeg tenkt å gi deg litt informasjon og fordeler og ting å passe på når du trener hunden når det er snø og kaldt!  

Veldig mange hunder DIGGER snø, og kan ikke vente på å hoppe, sprette og gni seg i snøen.   Jeg fikk et spørsmål på valpedagboka mi om hvor mye en valp bør kunne være aktiv i snø - og så lenge den ikke "drives" til aktivitet av deg eller andre hunder så synes jeg definitivt at valpen skal få bare og ha det så mye morro som den vil så lenge øktene ikke blir for lange.  

Men snø betyr også ofte at det kan være tyngre å gå hvis det ikke er brøytet og fint der du går + at det kan bli glatt.

For gamle hunder vil jeg anbefale at du tar litt hensyn hvis det er tyngre å gå. I tillegg bør du ikke med hunder som er veldig stive, gamle eller som har en skade eller plage gå på glatt underlag - det kan bety mer skader.  

Hvis du har en hund som lett blir kald, kan det være lurt å bruke dekken eller å ta hensyn til hvor lang tid du er ute. En hund som går anspent eller som skjelver kan bety at den er kald - så prøv deg gjerne frem.

Noen hunderaser, som for eks nakenhund, whippet m.m. bør garantert bruke dekken. Å fryse er ikke bare ubehagelig, men det skaper spenninger i kroppen.  

Hvis hunden er liten, eller er type lang med korte bein, kan den forfryse seg under magen og til og med testiklene kan forfryse seg hos enkelte hannhunder. Sett deg inn i hva som er aktuelt for din rase.  

Om du pleier å ha hunden med deg i bilen - hvor den ikke kan bevege seg fritt og på den måte skape sirkulasjon i kroppen alltid påse at det er varmt nok inne i bilen til at den har komfortvarme. Om du ikke kan sjekke på en stund - bør den ha mange og gode pledd og dekken på seg om du tror den kan fryse.  

Snøen som har kommet hos oss nå er myk og fin - men om hunden løper et sted hvor det er skare, slik at den i full vigør kan tråkke nedi og falle igjennom brått med beina, bør du være obs - det kan fort bidra til strekk eller skader.  

Likevel kan snø være et fint treningsmiddel. For hunder som er friske og i aktiv trening fra før, kan det å gå i snø styrke muskler som ellers ikke får denne treningen.

Om du finner fin, dyp snø uten skare som den kan falle igjennom på, kan du og få trent beinløft og at hunden må "skyve" beina fremover i snøen. Dette trener muskelgrupper som er superviktige, men som ikke er så lett å få trent med vanlige gåturer - så utnytt der gjerne når du kan.

Pass bare på at øktene ikke blir for lange og harde :-)  

Jeg elsker å bruke "kickspark" på vinteren. Nå har jeg Selma, på 3,5 år og Vesper på 1 år og 9 mnd mnd. Man bør vente med å stå på ski og å trekke noe med hunden til den er omkring 2 år - så i år blir det kun Selma som blir med på sparketur - men på slutten av vinteren skal nok Vesper også så vidt få teste litt!  

Håper du og hunden koser dere i snø selv om du kanskje foretrekker sommer - og har du et bilde av deg og hunden din i vigør i snøen, må du gjerne vise meg :-)

I tillegg: vi har supre anatomiske plansjer på hund, med muskler, skjelett og triggerpunkter. De er trykt på rivesikkert, vaskbart materiale :-) Sjekk dem ut her!  

Ha en fin uke!   Line

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på