Bandasjer eller beinbelegg på hest - ja eller nei?

hest Aug 12, 2021
Mange har kanskje lurt på hvor nødvendig det er å bruke bandasjer eller beinbelegg. De aller fleste av oss har vel en eller annen gang måtte bandasjere eller benytte belegg.
 
Alle kan vel være enige om at de har en funksjon når det gjelder å slå inni sener, eller å stryke seg for eksempel.
 
Men lite evidens finnes for at bandasjer faktisk kan avlaste sener eller ligamenter. 
 
En hest som løper i full trav treffer bakken med ca 2 tonns kraft. Det er nesten like mye som vekten til min XC90 - Volvo. Jeg tror neppe det hadde hjulpet å bandasjere støtfangeren og så slippe den ned 20 cm. Den ville nok ikke hatt så mye beskyttelse. Rent biomekanisk er det lite som indikerer at det kan hjelpe.
 
Slikt sett kan man kanskje si at noen ganger vil bandasjer og beinbelegg ha en funksjon, andre ganger ikke.
 
En viktig studie, utført av Simone Westermann, DrMedVet, of the University of Veterinary Medicine har vist at temperaturen under beleggende øker med rundt 30% og varmen blir på en måte konsentrert under belegg/bandasjer. tester under trening uten viser lite tegn til temperaturøkning i vevet.
 
Selv om det ikke har like mye å si når det er veldig kaldt ute, kan denne varmeøkningen i kombinasjon med varmt vær kan være ødeleggende for senecellene. Noen studier gjort på levende hester har vist at når en temperatur blir særlig mer enn 48 grader celcius, kan dette ha dramatisk negativ effekt på overlevelsen av senenes celler.
 
Fordi senenes temperatur likevel stiger noe i forhold til treningen, uten bandasjer, skal det derfor lite til for å komme opp i denne kritiske temperaturøkningen.
 
Mer forskning vil måtte vise mer konkrete resultater, men det er altså tegn som tyder på at man bør passe på at hesten ikke får for mye varme og kanskje ikke benytter bandasjer annet enn helt nødvendig når det er varmt ute i tillegg.
 
Å ha bandasjer på på stallen, kan også varme opp sener hvis temperaturen er høy ute, men det er klart at når det ikke er varmt, og hesten trenger bandasjer pga. fyllinger eller annet, må man gjøre en vurdering i hva som blir det beste etter hvert individ og temperaturen som er da og om hesten virkelig trenger bandasjer. Noen kan bli bedre bare av mer bevegelse.
 
Det er også en ting til man bør tenke på - og det er at bandasjer som ikke er lagt på en bra måte også kan gi skader - derfor bør man være sikker på å kunne å ta på bandasjer riktig for å bruke det. 
 
På akutte skader kan bandasjer bidra veldig positivt men konklusjonen er at de bør legges riktig, benyttes når det virkelig er et behov, og at man må være ekstra forsiktig når det er varmt ute i tillegg :-)
 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på