La oss snakke om vinterens underlag!

hest Jan 31, 2023

 

Vinteren kan by på mange variasjoner av underlaget, noe som kan påvirke både på godt og vondt. Hver type underlag har sine positive og negative sider – men det aller verste er om man går veldig mye og ofte på ett bestemt underlag hele tiden. 

Det er faktisk bra for kroppen å bli utsatt i små doser av litt av hvert – men ikke for mye av noe, spesielt ikke de underlagene som er mest uvant.

 

Her kommer litt som er verdt å tenke på med de forskjellige underlagene:

 

Hardt underlag:

Hardt underlag er spesielt belastende for leddene og ligamentene. Hard underlag gir dårlig støtdemping, og kan raskt trigge eksisterende problemer til å bli verre. Om man trener mye på hardt underlag, kan det også lettere bli belastningsplager. Hardt underlag kan også være belastende for hoven.

 

Glatt underlag:

Glatt underlag er av verste sort – til og med som variasjon – rett og slett fordi det kan skape spenninger i kroppen bare hesten hele tiden spenner seg for å hindre kroppen i å skli eller miste kontrollen. Og OM kontrollen mistes, og man får typ «Bambi på isen» - bevegelser så er skaderisikoen stor. Unngå i så stor grad som bare mulig å trene eller gå på glatt underlag. 

 

Mykt underlag:

Underlaget kan bli mykt når det er et visst nivå av snø, spesielt type puddersnø. Mykt underlag er mest belastende for sener og ligamenter og hesten bør unngå for høy fart eller stor belastning om underlaget er veldig mykt. Å gå i en kort tid i mykt underlag derimot, er fin trening. Om det er gamle svakheter og skader i sener og muskler, bør man være ekstra forsiktig.

 

Dyp snø:

I dyp snø kan man virkelig få trent hesten sin. Det å gå i dyp snø vil føre til høye beinløft, men også det å måtte skyve snøen fremover med fremsiden av beina for å bevege seg fremover. I kortere økter kan denne treningen være helt super, spesielt for skuldre, bekken og hoftebøyere.

 

Håper du fikk noen gode refleksjoner eller tips!  

Ps: Vi har gjort mange opptak av gode forelesninger med mange spennende tema tilgjengelig for en liten penge – sjekk ut hvilke forelesninger du kan velge i HER!

 

Mvh, Line

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.