Fra hvilken alder kan jeg starte med....???

fysisk trening hund hund Apr 15, 2021

Et av de aller vanligste spørsmålene jeg får er: "Når kan hunden min starte med..?"

- å trene koordinasjon/balanse

- å gå i trapper

- å trekke noe

- å gå tur i tre timer

- å jogge

Når man har både gode og dårlige nyheter, så sies det at man bør komme med den dårlige først.

Svaret er nemlig at dette er det stort sett umulig å svare på uten visse modifikasjoner. 

Den gode nyheten er at det er en ca alder man kan angi, men at det kommer an på individuelle faktorer. Noen av disse faktorene er:

- Rase. Noen raser, og til og med individer innen raser, utvikler seg noe ujevnt. Om man sier at alle raser kan begynne å hoppe hinder når de er i en viss alder, vil det passe for noen, mens andre kanskje burde vente.

- Eksteriør. Hvis en hund har et dårlig eksteriør, kan det hende at det lønner seg å trene opp apparatet rundt dette eksteriøret for man begynner med belastende oppgaver i forhold til en hund med godt eksteriør.

- Størrelsen på hunden. Faktorer som å gå i trapper for eks - så kan det hende for en bitteliten hund at trinnene i seg selv blir alt for store, mens for større raser er det ok. En bitteliten hund vil også ville måtte ta tre ganger så mange steg på 1 km som det en stor hund må - virkelig noe å tenke på.

- Individuelle forhold. Å gjøre en øvelse kan være ok, men på GLATT underlag er det kanskje ikke ok.

- Hastigheten øvelsen gjøres i. Tenk bare forskjellen på å gå i kontrollert tempo ned en trapp kontra å rase i vill fart ned en trapp.

- Mengden man gjør en belastning eller øvelse. Om man sier at en hund kan begynne å bære kløv når den er 2 år, så er det dumt å gjøre det i veldig lang tid eller med veldig tung vekt første gangen.

- Om hunden har grunntrening fra før. Om en hund mangler trening, vil den måtte bygge seg opp gradvis over tid for å tåle en ny øvelse i forhold til en hund som er vant til å bruke kroppen og som er klar for en ny øvelse. ALLE ting må skje gradvis.

Tenk bare på hvor mange hunder som ikke har trukket noe hele året, og plutselig i påsken skal den være med og trekke eier på lange turer hver dag. Dette prinsippet er antakeligvis et av de aller viktigste av de jeg nevner.  Bare fordi en hund fyller 1 år, betyr ikke at den er klar i kroppen si til å gå agility (selv om treningene er åpne for hunder fra de er 1 år.)

Det er ganske sikkert enda mer jeg kunne nevnt her - men jeg håper at dette har hjulpet deg til å forstå at alt er relativt. At kunnskap om kroppen, om trening og det å kunne gjøre individuell vurdering er viktig :-)

Om du vil sette deg enda dypere inn i dette, kan jeg anbefale deg å lese boka mi, om du ikke alt har gjort det. Du kan lese mer om den HER. 

Vi har også et onlinekurs i treningslære på hund som du kan lese mer om HER!

 

Line

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.