Har hunden din vond rygg? Lær om sjekk og trening ved ryggproblemer

hund trening Oct 29, 2021

Tekst: Line T. Østerhagen

Mange hunder, unge som gamle, kan få vondt i ryggen.

Det finnes utallige årsaker til hvorfor hunden får vond rygg, men en ting som er felles for hunder med vond rygg, er at det er viktig å ha kontroll på smertebildet.

Foto: Ida Andreassen 

Å forebygge så godt det lar seg gjøre at det utvikler seg til det verre, og og å holde ryggens muskler så sterke og friske som mulig.

Dersom du mistenker at din hund har ryggsmerter, er det lurt å la en veterinær undersøke hunden primært, for å fastslå en diagnose, kanskje via røntgen og klinisk undersøkelse.

Dersom hunden har en diagnose og det er mulig å finne årsaken til problemene, vil det og være enklere å drive målrettede tiltak som er tilpasset akkurat den diagnosen/tilstanden hunden har.

Aldring kan ikke unngås, men man kan gjøre mye for at hunden skal takle alderdommen bedre med forebyggende tiltak som å følge godt med på smerter og stivheter og å trene kjernemuskler.

Vanlige symptomer ved ryggvondt:

 • hunden har vondt når du trykker moderat på ryggraden
 • hunden kan miste hastighet i øvelser hvor den vanligvis er rask
 • den kan få problemer med å reise seg/reiser seg tregt
 • den ser stiv ut i frambeina eller bakbeina
 • den begynner å gå breiere med bakbeina
 • hunden har problemer i trapper, ved hopp eller andre eksplosive øvelser
 • hunden kan skrike eller klynke ved spesielle bevegelser
 • hunden kan begynne å snuble eller miste koordinasjon
 • kan oppleves som treg å få varm
 • slapper ikke av
 • strekker ikke ut i stegene
 • traver ikke rett
 • hunden kan vegre seg for å få på sele eller halsbånd hvis disse påvirker ryggsøylen/brystkassen.

Hva kan du som eier gjøre for å oppdage smerter?

 • følge med på overfornevnte symptomer
 • undersøke hundens rygg regelmessig

Hvordan undersøke ryggen?

Først kan du observere hundens kroppsholdning, om den kanskje holder ryggen krum, senket eller at den holdes i sidesvai.

I tillegg kan du se om musklene ser like store ut langs ryggen, og om den kan ha tapt muskler.

Det geniale med at du undersøker hunden din regelmessig selv om den er frisk, er at dette vil gjøre at du vil se det dersom den for. eks. plutselig begynner å tape muskler i ryggen.

Se også etter om den hviler mer på frampart kontra bakpart eller belaster noen av beina mindre enn de andre.

Du bør kjenne lett over hundens rygg, for å observere om enkelte steder kan ha økt varme eller hevelse.

Du kan la fingrene gli langs hver side av ryggen. Dette skal hunden tåle fint uten å få smerter selv om du har et moderat trykk. Dette vil muligens avsløre smerter i musklene ved siden av ryggraden på hver side.

For å undersøke ryggsøylen og ryggens ledd, kan du plassere fingrene dine som på bildet under, og gi rytmiske, like dyptgående trykk ned i hundens rygg.

Støtt opp under hundens brystkasse med den andre hånden din. Hunden skal stå rett med kroppen og beina skal stå likt parvis på h/v side.

Du skal ikke trykke hardt eller brått, men et fast og jevnt trykk fra manke til sete. Du skal kun trykke ca. 0,5-1 cm ned for hvert trykk, avhengig av størrelsen på hunden.

Dette gjør du for å undersøke om hunden tåler å få bevegelse i ryggleddene uten at det utløser smerter.

Ikke gjør dette om du VET at hunden har en akutt ryggtilstand, da er det ikke nødvendig å gjøre noe som kan gjøre vondt.

For å undersøke nakke og halsdelen av ryggsøylen, kan du regelmessig føre en godbit til hvar side og opp og ned for å sjekke at hunden klarer dette uten bevegelsesinnskrekning eller smerteutslag. Hunden skal kunne ta hodet like langt til hver side.

Foto: Hilde Haugsrud

Foto: Hilde Haugsrud

Trening for hunder med ryggproblemer

For hunder som sliter med ryggen, kan det være nødvendig med individuelt tilpasset treningsprogram for hver enkelt hund ettersom årsak til problemene. I tillegg kan det være enkelte ting hunder med ryggproblemer ikke bør gjøre avhengig av sykdomsbilde.

Derfor vil jeg anbefale alle å besøke en lokal fysio/rehabklinikk for hund og få hjelp til å sette opp et individuelt tilpasset treningsopplegg etter initialt å ha fått en diagnose av veterinær.

I tillegg bør veterinær vurdere hvorvidt og ev. hvilken smertelindring hunden kan trenge, eller om det kan være lurt med betennelsesdempende midler i en periode.

Likevel er det en ting som er kjempeviktig for alle hunder med ryggproblemer, (når de er over akuttfasen hvis sterke smerter), og det er å trene kjernemusklene, som er små ryggleddnære muskler som hjelper ryggens ledd.

Det er nemlig slik at når det blir slitasje, skader, overbelastning eller sykdom i ryggen, så er det viktig å holde støtteapparatet rundt så friskt og sterkt som mulig slik at det allerede litt slitte eller skadde stedet i ryggen får hjelp ved belastning. Dersom musklene rundt problemområdet er dårlig trent, vil problemområdet får mindre hjelp og avlastning og dermed så kan tilstanden bli verre å få bukt med.

For å trene disse kjernemusklene, så kan man gjøre dette på den aller beste måten ved å bruke en balansepute designet for trening av hund eller rett og slett en oppblåsbar madrass.

Det finnes mange fine hjelpemidler fra Fitpaws for å trene kjernemuskler i ryggen, men jeg vil på de aller fleste tilstander i ryggen anbefale balansepute eller madrass, da en ball vil belaste deler av ryggen mer. Noen hunder kan bruke ball, spesielt om det brukes en liten ball, men dette bør da vurderes av en fysio/rehabkyndig på hund.

Du finner alle Fitpawsproduktene til i vår butikk i Brumunddal.

Foto: Fitpaws/Kruuse

Foto: Fitpaws/Kruuse

 

Foto: Fitpaws/Kruuse

Om du benytter balansepute, eller K9 fitbone som på bildet over, få med en dvd film på kjøpet med opplæring i hvilke øvelser du kan benytte.

Om du liker FB-siden vår, vil du kunne bli varslet hver gang vi setter opp forskjellige kurs. 

Hva gjør du om du mistenker at hunden har vondt i ryggen?

I tillegg til eventuelt å følge veterinærens råd, så vil du alltid kunne få spesialisert hjelp til opptrening og behandling av en klinikk som driver med fysioterapi på hund.

Det er veldig mye du kan gjøre selv, alt fra enkel massasje og tøyninger til trening av kjernemuskler. Be hundens fysioterapeut om opplæring i hva du selv kan gjøre for din hund!

Om du har forsikring (husk at du bestiller rehabilitering som en del av din forsikring) i Gjensidige eller Agria, så vil de i noen tilfeller dekke opptrening i vanntredemølle. 

PS: Vi har ett gratis minikurs om hvordan du kan lære og undersøke hundens kropp. Klikk her for og lese mer!

Line og Team NHT

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.