Lær om stive skuldre hos hund og massasjegrep som kan hjelpe mot dette!

behandlig hund hund Aug 29, 2023

Du som hundeeier har i perioder kanskje opplevd at hunden din virker stiv og støl i skulderpartiet? Kanskje fungerer ikke alle øvelsene på trening like bra som før, eller hunden går med kortere steg, eller at du bare rett og slett føler at noe ikke er som det skal være.

Hunden bærer tross alt 60% av kroppsvekten sin på framparten, så skulderleddet er et utsatt ledd for skader og overbelastning. Spesielt trekkhunder kan ofte få spenninger i skulderområdet.

De aller fleste ledd i kroppen har ligamenter (leddbånd) som støtter opp leddet på hver side, men akkurat skulderleddet mangler disse ligamentene. Leddkapselen har leddbånd inne i seg som forsterker leddet innvendig, men altså ingen ytre forsterkning av ligamenter. Dette gjør at skulderleddet er mer ustabilt enn mange andre ledd, og er helt avhengig av en sterk muskulatur rundt seg for å være stabilt.

Skulderleddet dannes mellom øvre del av overarmen og nedre del av skulderbladet. Det er ett kuleledd, og kan bevege seg litt i de fleste retninger.

Hva stabiliserer så skulderleddet? Jo, senene til musklene som omslutter leddet. Det er spesielt 3 muskler som er i fokus her. Subscapularis stabiliserer leddets innside, infraspinatus stabiliserer leddets utside, og biceps brachii stabiliserer leddets framside. Under ser vi bilde av skulderleddet, og muskelen infraspinatus:

 © Sebastian Kaulitzki/123RF
  

Her ser vi festesenen til infraspinatus som fester inn på overarmsbeinet (humerus), og stabiliserer skulderleddets utside.

Nå kan vi kanskje lettere se for oss at om disse musklene hadde vært slappe og utrente, eller veldig stramme, så ville de stabilisert skulderleddet dårligere.

Hunden har heller ikke noe kragebein – så hele hundens frambein er festet til kroppen via muskulatur og bløtvev. Blir muskulaturen her stiv og støl og full av avfallsstoffer, så sier det seg selv at hunden vil få problemer i skulderleddet sitt.

Her kommer massasjen inn!

Ved å massere hjelper vi muskulaturen til å holde seg sterk og elastisk. Massasje setter i gang den lokale sirkulasjonen, og kroppen får hjelp til å frakte bort avfallsstoffer fra vevet. Selvfølgelig bør massasje her kombineres med trening for å styrke muskulaturen.

Her vil vi gi deg noen spesifikke massasjegrep som du kan utføre selv på din hund for å holde muskulaturen rundt skulderleddet myk og smidig.

 

  • Strykninger. Dette grepet virker beroligende på hele kroppen, og brukes før man begynner å massere. Sørg for å ha avslappede hender, og ha hele håndflaten mot hunden. Hendene skal gli oppå huden, ikke legg press ned i muskulaturen. Stryk rolig fra halsen og nedover langs skulderpartiet, rundt hele skulderbladet, og i området rundt skulderleddet.

  

  • Sirkler. Sirkler går på kryss og tvers av muskelfibrene, og hjelper til med å tøye dem. Når hunden har spenninger i muskulaturen, kan muskelfibrene klebe seg sammen. Bruker du dette grepet, løser du opp i denne sammenklebingen samtidig som du sprer sirkulasjon i vevet. Bruk fingertuppene på 2 – 5 fingre, alt etter hvor på hunden du jobber, og utfør sirkelbevegelser i rolig tempo. Bruk sirkler rundt skulderleddet, og forestill deg hvor innfestingen til musklene rundt leddet er. Kjennes det ut som området er spent, kan du bruke litt ekstra tid på sirkler her. 
  • Muskelklemming. Dette grepet er fint å bruke på muskulaturen som ligger under og i forkant av skulderleddet, og brystmuskulaturen. Bruk en eller to hender, grip rundt muskelen, og klem forsiktig. Viser hunden tegn på smerte, så avvent og bruk heller de tidligere forklarte grep for å varme opp og mykgjøre enda mer. Om det for eksempel er kaldt ute, så er muskelklemming fint å bruke for å varme opp muskulaturen. Grepet virker avslappende, og er fint for å få bort opphopninger av avfallsstoffer i vevet.

 
Håper dette var nyttig lærdom for deg og din hund!

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.