Lær om stive skuldre hos hest og massasjegrep som kan hjelpe mot dette!

behandling hest hest Jan 31, 2022

Du som hesteeier har i perioder kanskje opplevd at hesten din føles stiv og støl i skulderpartiet? Kanskje skyter den ut skulderen under ridning, eller går med kortere steg, eller at du bare rett og slett føler at noe ikke er som det skal være.

Hesten bærer tross alt 60% av kroppsvekten sin på framparten, så skulderleddet er et utsatt ledd for skader og overbelastning.

De aller fleste ledd i kroppen har ligamenter (leddbånd) som støtter opp leddet på hver side, men akkurat skulderleddet mangler disse ligamentene. Leddkapselen har leddbånd inne i seg som forsterker leddet innvendig, men altså ingen ytre forsterkning av ligamenter. Dette gjør at skulderleddet er mer ustabilt enn mange andre ledd, og er helt avhengig av en sterk muskulatur rundt seg for å være stabilt.

Skulderleddet dannes mellom øvre del av overarmen og nedre del av skulderbladet. Det er ett kuleledd, og kan bevege seg litt i de fleste retninger.

Hva stabiliserer så skulderleddet? Jo, senene til musklene som omslutter leddet. Det er spesielt 3 muskler som er i fokus her. Subscapularis stabiliserer leddets innside, infraspinatus stabiliserer leddets utside, og biceps brachii stabiliserer leddets framside. Under ser vi bilde av skulderleddet, og muskelen infraspinatus:
  

 

 

Her ser vi festesenen til infraspinatus som fester inn på overarmsbeinet (humerus), og stabiliserer skulderleddets utside.

Neste bilde viser muskelen biceps brachii, som stabiliserer skulderleddets framside:
  

Nå kan vi kanskje lettere se for oss at om infraspinatus og biceps brachii hadde vært slappe og utrente, eller veldig stramme, så ville de stabilisert skulderleddet dårligere.

Hesten har heller ikke noe kragebein – så hele hestens frambein er festet til kroppen via muskulatur og bløtvev. Blir muskulaturen her stiv og støl og full av avfallsstoffer, så sier det seg selv at hesten vil få problemer i skulderleddet sitt.

Her kommer massasjen inn!

Ved å massere hjelper vi muskulaturen til å holde seg sterk og elastisk. Massasje setter i gang den lokale sirkulasjonen, og kroppen får hjelp til å frakte bort avfallsstoffer fra vevet. Selvfølgelig bør massasje her kombineres med trening for å styrke muskulaturen.

I denne mailen vil vi gi deg 5 spesifikke massasjegrep som du kan utføre selv på din hest for å holde muskulaturen rundt skulderleddet myk og smidig.

 

  • Strykninger. Dette grepet virker beroligende på hele kroppen, og brukes før man begynner å massere. Sørg for å ha avslappede hender, og ha hele håndflaten mot hesten. Hendene skal gli oppå huden, ikke legg press ned i muskulaturen. Stryk rolig fra halsen og nedover langs skulderpartiet, rundt hele skulderbladet, og i området rundt skulderleddet.

 


 
 

 

  • Effleurage. Dette er ett grep som virker oppvarmende og drenerende på muskler, bindevev og sirkulasjonssystemet. Effleurage er en glidende bevegelse som utføres ved at man legger håndflaten som en sugekopp mot muskulaturen. Begynn forsiktig, og legg på mer trykk etter hvert. Når man bruker effleurage settes den lokale sirkulasjonen i gang, og man kommer lettere ned i dybden av vevet. Man bruker effleurage som ett oppvarmende grep, og bruk det også gjerne mot slutten av behandlingen. I skulderområdet kan du bruke effleurage både i forkant, og rundt hele skulderbladet, samt på selve skulderbladet der du finner blant annet muskelen infraspinatus, som er nevnt tidligere i mailen. Legg spesielt vekt på effleurage rundt skulderleddet, bruk rolige, glidende bevegelser, og legg på gradvis mer trykk. Dette er ett superfint grep å bruke for å drenere bort avfallsstoffer som har samlet seg opp i muskulaturen, for eksempel etter en treningsøkt.

 

  • Sirkler. Sirkler går på kryss og tvers av muskelfibrene, og hjelper til med å tøye dem. Når hesten har spenninger i muskulaturen, kan muskelfibrene klebe seg sammen. Bruker du dette grepet, løser du opp i denne sammenklebingen samtidig som du sprer sirkulasjon i vevet. Bruk fingertuppene på 2 – 5 fingre, alt etter hvor på hesten du jobber, og utfør sirkelbevegelser i rolig tempo. Bruk sirkler rundt skulderleddet, og forestill deg hvor innfestingen til musklene rundt leddet er. Kjennes det ut som området er spent, kan du bruke litt ekstra tid på sirkler her.

 

  • Friksjoner. Dette er ett grep som går dypere enn sirkler, og man må alltid varme opp vevet med de andre teknikkene før man bruker friksjoner. Friksjoner kan løse opp dype spenninger, sirkulasjonen settes effektivt i gang, og man bruker det på kryss og tvers av muskelfibrene. Bruk fingrene og trykk gradvis ned i muskulaturen, samtidig som du enten gjør små sirkler eller slangelinjer, eller bruker friksjoner på tvers av muskelfibrenes retning.

 
  

Grepet er fint å bruke på muskulaturen rundt skulderleddet, men pass på at du ikke bruker det på knokkelstrukturer.

Etter du har brukt friksjoner, bruker du effleurage for å spre sirkulasjonen i vevet.

 

  • Muskelklemming. Dette grepet er fint å bruke på muskulaturen som ligger under og i forkant av skulderleddet, og brystmuskulaturen. Bruk en eller to hender, grip rundt muskelen, og klem forsiktig. Viser hesten tegn på smerte, så avvent og bruk heller de tidligere forklarte grep for å varme opp og mykgjøre enda mer. Om det for eksempel er kaldt ute, så er muskelklemming fint å bruke for å varme opp muskulaturen. Grepet virker avslappende, og er fint for å få bort opphopninger av avfallsstoffer i vevet.


 

Håper dette var nyttig lærdom for deg og din hest!

Line

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.