Vidundermiddel eller faktisk funksjon?

 

Det er frustrerende å være eier uten egentlig å kunne vite hva man skal bruke pengene sine på når du prøver å gjøre det aller beste for ditt kjæledyr.

Misforstå meg rett - det finnes masse gode terapiprodukter der ute - og de kan ha SIN gode funksjon - men jammen er det mange som hevder å ha funksjoner de umulig kan ha. I tillegg er det mange som forteller om funksjoner på en måte hvor det lett kan misforstås.

Og vet du hva? Inntil jeg hadde studert medisin og treningsfysiologi på høyere nivå, så kan jeg selv ha uttrykt dette feil rett og slett fordi man stoler på at eventuelle leverandører kjenner produktene sine.

Men tilbake til alle disse fine massasjedekken, magneter, laser og annet... virker de egentlig?

Ja (!!!) - noen har en bra og vitenskapelig bevist funksjon, som for eks å virke antiødemisk eller antiinflammatorisk. Det er ikke DET jeg vil ta opp her.

Det som gjør meg litt provosert er at enkelte har dratt dette så langt som å si at produktene deres kan brukes som OPPVARMING av kjæledyret ditt. Og DET - det er direkte feil.

Det er to påstander som jeg ønsker å belyse:

1. Øker sirkulasjonen

Dette er et utrolig diffust begrep som både jeg og kolleger bør spesifisere mer. Noen av disse hjelpemidlene kan nok på ett vis påvirke sirkulasjonen - men det i den forstand at det er MIKROSIRKULASJONEN - altså lokalt vev som får mer utvidede blodårer slik at blod kan komme til steder som kanskje var avstengt eller som fungerte dårlig.

Det kan IKKE gjøre at det kommer mer blod eller oksygen og næringsstoffer i blodet. Da må nemlig HJERTET slå raskere og pulsen øke betydelig. Når pulsen øker, og hjertet slår raskere, DA vil det bli mer blod og mer effektiv generell sirkulasjon i kroppen. I mine øyne er det DA sirkulasjonen egentlig øker I KROPPEN.

Kan man bruke termografi (bilder tatt med varmesøkende kamera) til å bekrefte at produktet har økt sirkulasjonen? JA OG NEI.

Ja hvis man ikke har benyttet ytre påvirkning eller dyret har fått normalisert seg i noen dager - men da snakker vi sirkulasjon som påvirker OVERFLATEN.

Et termografikamera gjenspeiler overflatetemperaturen, ikke om hjertet slår raskere. Det ville ha samme effekt om jeg tok bilde av meg selv først av huden - deretter sette på meg en dunjakke i en viss tid. Overflatetemperaturen min ville garantert øke om jeg tok etterbilder like etter at jeg tar den av meg. Skjønner?

2. Kan brukes til oppvarming...

Kan man varme opp med et dekken eller en maskin? NEI!! Noen kan kanskje ha vist til temperaturøkning visse plasser men ærlig talt - slår hjertet raskere og får man betydelig økt puls?

Disse sistnevnte funksjonene er helt vitale for at kroppen skal få økt antall røde blodceller i blodet (som ligger lagret i milt i større eller mindre grad hos forskjellige pattedyr, men mye hos hesten) og som blir tilført blodet når kroppen går inn i treningsmodus.

Økt respirasjon vil øke kroppens opptak av O2 og fjerning av avfallsstoffer (bl a CO2). Blodet vil mer effektivt tilføre næring der kroppen trenger det. 

Så om man VARMER opp lokale muskler temperaturmessig - vil kroppen få det den trenger med tanke på oppvarming? NEI!!

Det er direkte uetisk overfor kjæledyrene våre å få eiere til å tro at man på noe som helst vis kan erstatte fysisk aktivitet som oppvarming med noe annet - og dyrene kan til og med få flere skader. Puls må opp og hjertet må slå raskere og respirasjonen må øke!!

Tror du for eks at Bjørndalen ville ha satt seg i bilen og varmet opp før treningsøkt med et massasjeprodukt?

Vil du lære mer?

Vi har onlinekurser som du kan ta hjemme i ro og mak - og hvor du kan lære når det passer DEG!

Se for eksempel mer om våre kurser i treningslære:

Hest

Hund

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest!

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

 

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.