Oppvarming - er det nødvendig da?

hund Jan 31, 2023

Hvorfor trenger egentlig en hund å varme opp?

Mange nesten betviler meg når jeg forteller om at hunder bør varmes opp. Utrolig synes jeg - vi eksisterer jo i 2023 :-)

Her får du noen gode grunner av meg, håper de er nyttige og gir deg motivasjon til ikke å sluntre unna med oppvarmingen.

Oppvarming av hunden

Man kan kanskje si at hunden, så myk og smidig som den er, kanskje kan tåle full akselerasjon uten oppvarming – og ja, dette er kanskje til en viss grad sant. Men tatt i betraktning at vi krever helt andre bevegelser av brukshundene våre enn det de vanligvis ville utføre ute i det fri, at vi innen flere raser har avlet frem svakheter som ville dyr ikke ville overlevd med utenom fangenskap, at hundene blir eldre enn i vill tilstand, og kanskje til og med har vært igjennom skader og operasjoner – ja da er det kanskje ikke så rart om hundene kan trenge å bli tatt hensyn til mht. oppvarming av muskler og ledd før man skal gjøre mer krevende arbeid.

Hunder ER ofte stive, har smerter og nedsatt funksjon i kroppen. Dette er noe av det jeg som terapeut møtte ukentlig på klinikken jeg hadde tidligere. Ikke sjelden er det nettopp hundene som blir brukt til forskjellige krevende grener som får belastninger og stivheter. Eldre hunder får også ofte aldersrelaterte plager og trenger lengre tid før de kommer i gang og tåler dårligere brå og eksplosive øvelser, for eks. noe så dagligdags som å hoppe inn og ut av bil.

Det er mange grunner til å varme opp. En av de viktigste årsakene er at oppvarming forbereder kroppen gradvis til det den skal utsettes for. Inne i hver muskel, sene og leddkapsel har hunden et spesielt sanseapparat som skal registrere posisjon, strekk og tøy av ledd og bløtvev rundt. Dette systemet ligger i «hviletilstand» når hunden er i ro og trenger å få beskjed om hvilke øvelser som skal skje senere for å bli maks på alerten og beskytte mot overtråkk, forstuinger etc.

Ledd

Leddene trenger også oppvarming – noe kanskje få tenker på. Inne i hvert ledd finner vi en spesiell type brusk som bare finnes i ekte ledd. Et ekte ledd er et ledd som har leddkapsel og leddvæske. Denne brusken henter opp frisk leddvæske fra leddet, og henter næring fra den. Leddbrusken er det som skal virke støtdempende på leddet, og beskytte det slik at det ikke blir gnisninger knokkel mot knokkel, noe som ville vært smertefullt. Fordi leddbrusken skal tåle mye, inneholder den ikke årer og nerver. Når hunden har vært i hvile har den fortalt kroppen at nå er det hvilestatus. I hvile skapes det ikke bevegelse og utvekslingen av leddvæsken til leddbrusken er liten. Derfor synker leddbrusken litt sammen under hvile da den fungerer omtrent som en svamp sum pumpes opp med leddvæske når hunden er i aktivitet. Når leddbrusken er sammensunket, tåler den mindre belastning og brå bevegelser og dermed trenger leddet å gradvis settes i gang for å pumpe opp leddbrusken maksimalt slik at leddet har god støtdemping. Under på bildet ser du et vanlig ledd og det som har blå farge i hver ende av knokkelen er leddbrusk.



Illustrasjon: Tonje Kvernevik og Hilde Haugsrud

Smerter

Dersom hunden har smerter i bevegelsesapparatet, vil kroppen bruke seg mer riktig dersom smerteopplevelsen er mindre. Det er sjeldent det er gunstig med total hvile uansett hvilken tilstand man snakker om. Dersom det foreligger alderdom eller gamle skader, vil det være viktig å bevege i gang kroppen forsiktig i begynnelsen. Ved lett og forsiktig aktivitet, vil kroppen produsere endorfiner, kroppens egne smertestillende hormon. Når kroppen ikke opplever smerter ved treningen/bevegelsene den utfører, vil den spenne seg mindre og bruke kroppen mer riktig. Av denne grunn er det viktig å varme opp kroppen gradvis slik at den på tross av gamle skader, alderdom eller stivheter får i gang endorfinproduksjonen slik at den kan bruke seg mer riktig uten å utvikle stivhet på grunn av smerter og avlastning. Alle typer problem i kroppen tåler forskjellig aktivitetsnivå, og oppvarmingen og treningen må selvfølgelig tilpasses dette.

Alder

Gamle hunder har som regel flere svakheter og slitasje i kroppen. Dette gjør kroppen mer sårbar mot skader og smerter, noe som gjør at det er særdeles viktig å få varmet opp godt før et hovedarbeid. Alt i en gammel kropp går tregere, bl.a. smøring av ledd og sirkulasjon. Av den grunn er det desto viktigere å sette kroppen gradvis i gang slik at hundens fysiske systemer er klar for det de skal utsettes for under trening.

Stølhet

Dersom hunden er støl og har melkesyre i kroppen fra før, vil tiden det tar før kroppen blir varm igjen og klar for trening være lenger. Som regel blir hunden mest støl etter ca. 48 timer etter et større arbeid, men dette kan mildnes ved at den tas med ut på en lett treningsøkt allerede dagen etter den har gjort jobben som gjorde den veldig støl. Da har den allerede rester av slaggstoffer fra forrige trening og trenger lengre oppvarming slik at den får kvittet seg med slaggstoffene fra forrige trening. 

Hvordan varme opp?

Når man skal varme opp hunden, er det viktig å begynne med det som er minst krevende, for eks skritt og jogg. Etter en tid når hunden er godt i gang med oppvarmingen bør den rettes inn på det som hunden skal gjøre etterpå. Skal den hoppe hindre eller kaste seg rundt, bør oppvarmingen bestå av små, lite krevende hindre eller vendinger med mindre krevende vendinger enn rundkast. Kroppen vil nemlig være best rustet for å tåle den type påkjenning den skal utsettes for, dersom vi på en forsiktig måte i oppvarmingen utsetter den for de samme ting i mildere utgave. Mot slutten av oppvarmingen skal hunden nesten kunne gjøre det den skal gjøre etterpå.

Stretching som oppvarming

For å stimulere sansesystemet som skal passe på at hunden ikke tråkker over eller forstrekker seg, kan man bruke forsiktig stretching som et innlegg i oppvarmingen. Dette bør læres av noen som er dyktig på det, for så å kunne brukes på måter som begunstiger hunden. Dersom man varmer opp med skritt og trav, kan man for eks. stretche hunden lett etterpå for å stimulere strekkesansen for å tåle brå bevegelser og godt gjennomtramp. Stretching kan og benyttes etter trening men dette er av andre årsaker som jeg ikke skal gå inn på her. Jeg mener at en hund skal stretches etter trening med hensikt å holde kroppen bevegelig kun dersom det er behov for det. Dersom vi stretcher noe som beveger seg bra nok, vil det kunne bli overbevegelig, noe som skaper liknende problemer som at noe er for lite bevegelig.

Det er i og for seg EN tøyemetode som er gunstig uansett, og det er godbit-tøy, hvor hunden bøyer seg til sidene, opp og med for å bibeholde bevegelighet, ikke for å øke den. Se bildet under. Dette kan med fordel brukes som en del av oppvarmingen.

Hvor lenge skal man varme opp?

Dette er et spørsmål jeg blir stilt ofte. Som du kanskje har skjønt over, så er oppvarmingen avhengig av alder, om hunden har skader eller stivheter etc. En hund som er i treningsmessig og eksteriørmessig balanse og som er riktig trent, vil kanskje tåle mindre oppvarming enn en hund som har gamle skader og som er stiv og kanskje ikke helt gunstig bygd eksteriørmessig. Derfor er det viktig å se hver hund an og ta hensyn til hundenes individuelle variasjoner og varme opp ut ifra det.

Ha en super dag videre!

Mvh, Line

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.