Kontroll og trening av hestens rygg!

behandling hest hest Jan 30, 2019

Tekst: Line T. Østerhagen

Mange hester, unge som gamle, kan få vondt i ryggen.

Det finnes utallige årsaker til hvorfor hesten får vond rygg, men en ting som er felles for hester med vond rygg, er at det er viktig å ha kontroll på smertebildet.

Å forebygge så godt det lar seg gjøre at det utvikler seg til det verre, og og å holde ryggens muskler så sterke og friske som mulig.

Dersom du mistenker at din hest har ryggsmerter, er det lurt å la en veterinær undersøke hesten primært, for å fastslå en diagnose via klinisk undersøkelse. Noen klinikker, som Bjerke Dyrehospital og Veterinærhøyskolen har også mulighet for mer avanserte ryggundersøkelser.

Dersom hesten har en diagnose og det er mulig å finne årsaken til problemene, vil det og være enklere å drive målrettede tiltak som er tilpasset akkurat den diagnosen/tilstanden hesten har.

Aldring kan ikke unngås, men man kan gjøre mye for at hesten skal takle alderdommen bedre med forebyggende tiltak som å følge godt med på smerter og stivheter og å trene kjernemuskler.

Vanlige symptomer ved ryggvondt:

  • hesten har vondt når du trykker moderat på ryggraden
  • hesten kan miste hastighet i øvelser hvor den vanligvis er rask
  • den kan få problemer med å reise seg/reiser seg tregt
  • den ser stiv ut i frambeina eller bakbeina
  • den begynner å gå breiere med bakbeina
  • hesten har problemer ved hopp eller andre eksplosive øvelser
  • hesten kan bli sur eller vegre seg når sal eller utstyr legges på eller når rytter stiger opp
  • hesten kan begynne å snuble eller miste koordinasjon
  • kan oppleves som treg å få varm
  • slapper ikke av
  • strekker ikke ut i stegene
  • traver ikke rett
  • hesten kan miste muskelmasse i ryggområdet
  • annet - husk alle er forskjellige!

Hva kan du som eier gjøre for å oppdage smerter?

  • følge med på overfornevnte symptomer
  • undersøke hestens rygg regelmessig

Hvordan undersøke ryggen?

Først kan du observere hestens kroppsholdning, om den kanskje holder ryggen krum, senket eller at den holdes i sidesvai.

I tillegg kan du se om musklene ser like store ut langs ryggen, og om den kan ha tapt muskler.

Det geniale med at du undersøker hesten din regelmessig selv om den er frisk, er at dette vil gjøre at du vil se det dersom den for. eks. plutselig begynner å tape muskler i ryggen.

Se også etter om den hviler mer på frampart kontra bakpart eller belaster noen av beina mindre enn de andre.

Du bør kjenne lett over hestens rygg, for å observere om enkelte steder kan ha økt varme eller hevelse.

Du kan la fingrene gli langs hver side av ryggen. Dette skal hesten tåle fint uten å få smerter selv om du har et moderat trykk. Dette vil muligens avsløre smerter i musklene ved siden av ryggraden på hver side.

For å undersøke ryggsøylen og ryggens ledd, kan du plassere fingrene dine på hver side av ryggraden, og gi rytmiske, like dyptgående trykk ned i hestens rygg.

Hesten skal stå rett med kroppen og beina skal stå likt parvis på h/v side.

Du skal ikke trykke hardt eller brått, men et fast og jevnt trykk fra manke til sete. Du skal kun trykke ca. 1-3 cm ned for hvert trykk, avhengig av størrelsen på hesten.

Dette gjør du for å undersøke om hesten tåler å få bevegelse i ryggleddene uten at det utløser smerter.

Ikke gjør dette om du VET at hesten har en akutt ryggtilstand, da er det ikke nødvendig å gjøre noe som kan gjøre vondt.

For å undersøke nakke og halsdelen av ryggsøylen, kan du regelmessig føre en godbit til hvar side og opp og ned for å sjekke at hesten klarer dette uten bevegelsesinnskrekning eller smerteutslag. Hesten skal kunne ta hodet like langt til hver side.

Trening for hester med ryggproblemer

For hester som sliter med ryggen, kan det være nødvendig med individuelt tilpasset treningsprogram for hver enkelt hest ettersom årsak til problemene. I tillegg kan det være enkelte ting hester med ryggproblemer ikke bør gjøre avhengig av sykdomsbilde.

Derfor vil jeg anbefale alle å få besøk av en behandler for hest og få hjelp til å sette opp et individuelt tilpasset treningsopplegg etter initialt å ha fått en diagnose av veterinær.

I tillegg bør veterinær vurdere hvorvidt og ev. hvilken smertelindring hesten kan trenge, eller om det kan være lurt med betennelsesdempende midler i en periode.

Likevel er det en ting som er kjempeviktig for alle hester med ryggproblemer, (når de er over akuttfasen hvis sterke smerter), og det er å trene kjernemusklene, som er små ryggleddnære muskler som hjelper ryggens ledd.

Det er nemlig slik at når det blir slitasje, skader, overbelastning eller sykdom i ryggen, så er det viktig å holde støtteapparatet rundt så friskt og sterkt som mulig slik at det allerede litt slitte eller skadde stedet i ryggen får hjelp ved belastning. Dersom musklene rundt problemområdet er dårlig trent, vil problemområdet får mindre hjelp og avlastning og dermed så kan tilstanden bli verre å få bukt med.

For å trene disse kjernemusklene, så kan man gjøre dette på flere måter, se gjerne bloggen jeg har skrevet om dette.

Hva gjør du om du mistenker at hesten har vondt i ryggen?

I tillegg til eventuelt å følge veterinærens råd, så vil du alltid kunne få spesialisert hjelp til opptrening og behandling av en som er utdannet på dette.

Det er veldig mye du kan gjøre selv, alt fra enkel massasje og tøyninger til trening av kjernemuskler. Be hestens terapeut om opplæring i hva du selv kan gjøre for din hest!

Selvfølgelig er det også viktig å ha utstyr som passer og som er av god kvalitet.

Noen hester har nytte av å få på seg dekken, da spenninger fordi den fryser kan forsterke problemet. 

Er du interessert i hestens rygg? Jeg har laget et omfattende foredrag du kan kjøpe opptaket av hvor jeg tar for meg MYE når det gjelder hestens rygg - og du kan kjøpe opptaket til en rimelig penge.

Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på dette foredraget til kun 299 kroner!

Du vil blant annet lære om ryggens oppbygging, hvordan utstyr påvirker, rytters innvirkning på ryggen/hestens kropp, forebygging av ryggplager, hvordan undersøke rygg, måter å trene på som styrker den viktigste ryggmusklene, hverdags-trening og når du bør oppsøke hjelp.

Bestill her:

https://www.nht.no/offers/ARKZfzWf

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest!

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.