Ryggproblemer på hest - hva nå?

behandling hest hest Dec 08, 2021

Hei, ryggproblemer er en av de tingene jeg oftest har behandlet på hester under rehabilitering.

Rehabilitering av ryggproblemer

Rehabilitering av ryggproblemer, enten det involverer skader, slitasje eller smerter grunnet feil utstyr, trening etc, innebærer et mål om å bygge opp igjen de viktige musklene for stabilisering og å gjenopprette muskelfunksjon, for så til slutt å oppnå fullt ut bevegelighet og normal bevegelse.

Når hesten har ryggproblemer, så er trening en av de aller viktigste tingene, men den må gjøres riktig. Om hesten har vond rygg, er det viktig at man trener uten rytter først, og får bygget opp musklene uten rytter før man trener med tyngden av en rytter. Det er fort gjort å tenke variasjon, men for en øm rygg under rehabilitering, legger vi gjerne inn øvelsene i denne rekkefølgen:

  • Rett spor (etter hvert gjerne med cavaletti)
  • Slakt bøyd spor
  • Bøyd spor/serpentiner
  • Laterale øvelser
  • Sirkler (storvolter, ikke små sirkler)

Det er viktig å forstå at balanse er vesentlig for enhver øvelse og jo flere skifter av bærepunkt og vekt under en øvelse, jo mer avansert er den for hesten.

Det å trene symmestrisk er alfa og omega.

 

I bakparten er det slik at begge bakbein må «fyre» av like sterkt for å være i balanse. Veldig mange hester med ubalansert muskelsatthet i sete og kryss kan stå i fare for å bli rygg-hester etter hvert, da ubalanse i «motoren» gir stress fremover langs ryggsøylen.

Den greier rett og slett ikke å bære seg rett fremover med ulikesidig styrke bak. Her er det utrolig viktig at hesten oppfordres til til å jobbe på en rett linje. Med rett linje og sideførende arbeid, vil beinet som starter skyver fra styrkes og motsatt side stabiliseres. Min erfaring er at mange hester med ulikesidig styrke bak får gjentatte låsninger i bekken - og når de trenes opp til å bli jevne i styrke, går låsningene vekk. Det vil derfor i slike tilfeller sjelden virke med behandling alene, om så kun for en kort stund før det kommer tilbake.

Det er viktig, før man begynner en opptrening, at hesten får den nødvendige perioden med hvile før den settes i gang. Noen dager med hvile etter et inngrep, eller skade for at betennelsestilstander skal kunne avta og stabiliseres er viktig og bevegelighet overhodet er kanskje første mål etter noe slik - etter avtale med veterinær.

Senere kommer da rehabiliteringsprogrammet med gymnastikk inn. En annen fare, er at hesten ved smerter gjerne vil legge seg til å avlaste med andre muskler enn de vi ønsker å aktivisere og da har vi skapt et sekundært problem fremfor å forhindre det.

For eks. så vil det være unyttig å starte rehabilitering av et ryggproblem dersom hesten i tillegg har smerter i fram- eller bakbeina. Dersom hesten har smerter i et frambein, vil den kanskje forkorte steget og redusere tiden den bruker på vektbæring på dette beinet.

Dette gir trøbbel og ujevn belastning i manken, spesielt rett bak for manken. Ved smerter i et bakbein vil hesten for eks sette inn brachiocephalicus og sternocephalicus  (halsmusklene) for å trekke frambein og brystkasse frem fremfor å skyve den frem med bakbeinet.  Dette kan igjen lede til ubalanse i nakkemusklene og gi belastning på dem og nakkeligamentet, noe som gir en hul, smertefull rygg. Slike mønstre kan meget fort bli integrert, men er vanskelig å få vekk.

Ved ethvert ryggproblem må sal og utstyrstilpasning tas i betraktning.

Hestens rygg er broen som forbinder fremdrift med vendbarhet. Spesielt lenderyggen er kanskje den svakeste link i denne forbindelsen spesielt med tanke på hvor salen plasseres og hvor vekten blir liggende.

Regler for rehabilitering av rygg:

  1. Ingen magemuskler, ingen rygg. Høy hodeholdning og hengerygg vil understøtte ryggproblem.
  2. Motvirk instinktiv løfting av hode og nakke, prøv å jobbe med noe senket nakke og hode.
  3. Engasjer musklene som involveres i fremdrift progressivt og trinnvis.
  4. Engasjement er den eneste måten å få hesten til å jobbe riktig uten å fortsette å ødelegge seg selv, så hesten må drives godt nok frem.

Håper du fikk noen nye tanker og tips som var nyttig!

Line

NB: har du lyst til å lære mer om det utrolig spennende temaet rehabilitering av hest, eller ta en annen utdanning hos oss. Les mer her.

 

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.