5 minutters regelen er ikke sann!

fysisk trening hund hund Jan 30, 2023

Vet du, ikke noe frustrerer meg mer enn at jeg nesten hver eneste dag ser at det refereres til 5-minutters regelen når det gjelder fysisk aktivitet med valp/ung hund.

Jeg vet at jeg har skrevet om dette en gang før, men jeg klarer ikke å la være å engasjere meg. Denne kunnskapen må ut, da det er minst like ille å være for lite aktiv som å være for mye aktiv.

5 minutters sier at valpen kan "trene" 5 minutter per mnd den vokser - noe som altså vil si at når valpen er 6 mnd så kan den bare gå tur i 30 minutter. Vel - i skrivende stund har jeg en 6 mnd gammel border collie valp, og jeg lover deg at jeg klarer IKKE å gjøre henne sliten på en vanlig gåtur. Når vi kommer inn igjen etter ca 45 minutters gåtur - kan hun løpe rundt i en time i hagen og leke rett etterpå.

Jeg har lyst til å nyansere dett litt mer, og håper at refleksjonene mine kan være nyttige for deg :-)

Det er mange faktorer her: 

  • størrelsen på hunden

Har du tenkt på at en liten chihuahua vil ha gått mange flere skritt i løpet av en gåtur enn det en mye større rase ville ha gjort? Ergo: en veldig liten hunderase må kanskje gå nor kortere TID og lengde enn det man gjør med en større valp (gjelder jo i og for seg også voksne hunder)

  • rasen

Det er rett og slett noen raser som er mer bra biomekanisk bygd enn andre for å tåle å løpe og å belaste seg. Tenk deg for eksempel forskjellen på en mynde og en bulldog. Selvfølgelig både bør og kan alle hunder bevege på seg - men når det er mindre slitsomt rent mekanisk å gå, så tåler den typen kropp mer 

  • tempoet du går i

Hvis du går så fort at valpen må gå i et unaturlig høyt tempo som den ikke ville valgt selv - så er det mer belastende enn om valpen selv får bestemme tempoet - stoppe opp når den vil og eventuelt ta pauser når den viser tegn til det. 

  • terrenget du går i

Jo mer utfordrende eller bratt og krevende terreng du går i, desto større belastning vil det gi

  • utstyr hunden har på

Utstyret hunden har på kan ha innvirkning på hvordan den belastes. Om hunden går og trekker hele tiden, er dette mer belastende enn om den ikke gjør det. Anbefaler på det sterkeste å jobbe med dette fra start.

  • om den går i bånd eller løper fritt

Når jeg her sier i bånd, så mener jeg i halsbånd eller sele med leiebånd på. En valp som går sammen med oss, går nøyaktig like langt som oss. Dersom valpen løper løs - vil den gjerne springe frem og tilbake, hit og dit, og vil antakelig løpe mer og lenger enn om den går i bånd 

  • om du tar pauser undervegs

Det å ta pauser underveis er lurt når du begynner å øke på turene og dersom det ser ut som om det trengs. ett deg gjerne ned - hvis mulig og sjekk om valpen fremdeles virker energisk og har full kroppskontroll. Slitne muskler stabiliserer leddene dårligere - og det er derfor ikke bra å gå videre med en sliten valp. Om den er liten nok, kan det være lurt å bære den et stykke om den blir sliten. 

Når det gjelder hvor langt valpen kan gå - avhenger altså av mange faktorer - og du som eier må lære deg å vurdere disse faktorene nøye. Spesielt når det gjelder tegn på at valpen er sliten - slik at du kan ta de rette hensyn.

Dette kan være tegn på at en hund er sliten:

Selvfølgelig kan disse tegnene variere, og det kan finnes flere, men noen viktige hovedtegn er:

  • Når den ikke vil gå eller virker uvillig til å gå
  • Slikker seg på leppene
  • Pesing
  • Skjelving (ofte i enkelte muskelgrupper)
  • Stramme munnviker
  • Øynene ser litt «desperate» ut
  • Gjesping 
  • Hyperaktivitet (valper kan være som barn, at rett før "batteriet er utladet" kan de være overaktive)
  • Blir mer klønete og ukontrollert i sine bevegelser

Jeg sier det igjen: en hund vet ikke sitt eget beste!!!! Derfor må du lære deg å se når du bør avslutte, eller ta en pause.

En ting som er sikkert - er i alle fall at du ikke skal begrense valpens behov for fysisk aktivitet. Valpen må få løpe, leke og utfolde seg og bør i prinsippet få lov til å gjøre det den mestrer å gjøre. Gå turer den later til å tåle - men ta de hensyn som trengs. Det er faktisk minst like ille å ikke la den utfolde seg som å overdrive - da vil kroppen tåle mindre.

Altså: ikke overdrive eller underdrive! Er du usikker, spør om hjelp fra noen som kan trening og kropp på hund :-)

Lyst til å lære enda mer? Om du ikke allerede har boken min, Sterk og sprek hund", hvor jeg tar opp enda flere liknende myter som dette, så kan du bestille den her!

 

Line

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.