Har hunden din egentlig en bra sele?

hund Feb 12, 2020
 

Det er noen viktige grunnregler for enhver sele, uansett. 

 1. Selen må ikke være for stor eller for liten

Dette vil enten gjøre at den sklir og blir ustabil og kan gi friksjon, gnag og trykk på feil steder (for stor), eller trykker og gnager (om den er for liten).

 1. Selen skal ikke hemme hundens bevegelser

Selen skal ikke dekke over ledd eller skulderblader slik at leddene eller skuldrene ikke får beveget seg helt fritt. Enhver hemming av skuldre eller ledd vil bidra til feil bevegelser samt nedsatte bevegelsesutslag slik at musklene ikke utvikles perfekt.  Mange seler ligger rett foran skuldrene eller har en plate som dekker over skulderbladene og hemmer deres bevegelser - dette fraråder jeg.

 1. Selen bør helst være laget av et lett materiale.

Jo tyngre materiale, desto lettere gir selen gnag og irritasjon, samt at den i seg selv blir mer plagsom å "bære på". Særlig på små hunder MÅ stoffet og stolpene være lettere og tynnere. Mange "gode" seler har for tungt materiale.

 1. Metalldeler

Bør være solide, men av så tynt materiale som mulig slik at de ikke gjør enkeltområder på selen tunge. 

 1. Innstillingsmulighet

Jo flere innstillingsmuligheter, desto bedre. Det aller beste er å kunne justere alle steder, og kan man ikke det, må man være enda mer nøye med at selen skal passe de steder man ikke kan stille.

 1. Refleks

Jeg foretrekker seler som har refleks på seg. Da slipper jeg å feste på noe som påvirker selen, gnag, tyngde m.m. Dette er selvfølgelig valgfritt, men greit å tenke over.

 1. Halsring

Et av de største problemområdene ved seletilpasning er at halsringen på selen er for stor. Hvis halsringen er for stor, vil selen kunne skli opp og trykke på luftrøret. En sele som er passe i halsringen vil gi press mot brystbeinet og ikke luftrøret. Det skal på en gjennomsnittlig stor hund være plass til ca to fingre - men generelt kan vi si at den skal være så trang som mulig uten å stramme noe sted.

 1. Bryststolpe

Bryststolpen må være lang nok. Hvis bryststolpen er for kort, kan hunden fort få gnag ved armhulene. Det samme gjelder om stolpen er for bred - den må være smal nok til at hunden ikke kommer borti den med armhulehuden når den står og går. For kort bryststolpe er den vanligste årsaken til at selen gir gnag.

 1. Bakstykket

Den bakre ringen bør ikke gå bak det nest bakerste ribbeinet. Dette for ikke å gi trykk og press inn i mage/buk. Hundens nest bakerste ribbein ligger "løst" uten å være festet i ribbeinsbrusken, derfor anbefaler jeg at denne delen ligger på nest bakerste ribbein eller enda litt lengre frem - det går fint bare bryststolpen er lang nok. 

 1. Bruk sele som er egnet til det du skal bruke den til

Bruk sele som egner seg for det den er til: tursele, sporsele, trekksele for å trekke høyt eller lavt. 

 1. Har hunden ribbeinsbrudd, prolaps eller andre skader i brystkassen? 

Da bør du tenke på om den kanskje heller har best av halsbånd. Du må i alle fall ikke la selen trykke der skaden sitter.

  12. Variasjon er fint.

Har hunden en eneste sele vil den alltid trykke på de samme plassene. Det er kjempefint å ha litt forskjellige seler og ev halsbånd og veksle på slik at belastningen kommer på litt forskjellige steder.

Vurder i så fall utstyret nøye, slik at hverken utformingen eller bruken (hvis hunden trekker til en side for eks. ) gjør at utstyret presser på eller påvirker (negativt) et vondt område på kroppen.

H-seler finnes i rimelige utgaver og er slikt bygd opp:

 

 

(Bilde lånt fra www.kruuse.com)

Pass på at selen kan justeres nok i hals og lengde. Det kan være utfordrende å finne seler som passer godt til for eks. hunder med dyp brystkasse, som mynder - men det finnes noen som har spesialisert seg på å sy dekken og seler til denne typen hund på mål - så dette kan jo være en løsning :-)

Sporsele fra Non-StopDogwear (nei - jeg er ikke sponset!!). På nonstop sin sele skal du ha plass til ca tre fingre i halsringen, og den skal ikke klemme på strupen men ligge på brystbeinet med bryststolpen.

(Bilde lånt fra Non-Stopdogwear.com) 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!   

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

 

Hold deg oppdatert, motta våre tips, inspirasjon og tilbud

Vi kommer ikke til å sende deg e-poster i tide og utide, men relevant og nyttig for deg. 

Meld deg på