3 gode tips til styrketrening av hestens rygg!

fysisk trening hest hest Jan 08, 2024

Det finnes veldig mange øvelser du selv kan sette sammen for å trene muskulaturen  i hestens rygg.

En annen ting man kanskje ikke tenker på er at hestens ryggmuskulatur trenes aller best uten rytter. Rytter og sal på hestens rygg kan ofte hindre musklene i å bruke seg maksimalt.

Dette trenger ikke å bety at du ikke skal ri! Det er imidlertid lurt å også trene uten rytter, spesielt hvis hesten din trenger å få bygget opp ryggmuskulaturen sin.

Når du trener hestens rygg kan du gjøre dette både på rett og bøyd spor. Trener du hesten på bøyd spor er det viktig å huske på å trene like mye mot høyre som mot venstre.

Her er noen øvelser som er fine å bruke:

  • Trene over cavaletter/bommer. Om du trener over bommer på bakken, med god avstand mellom, så vil du trene ryggstrekker-musklene, samt musklene i manke- og...
Les videre...

Trening av de viktige kjernemusklene!

fysisk trening hund hund Oct 17, 2023

Tenker du ofte over at måten man trener hunden eller hesten på har mye å si for dens stabilisering av ledd og ryggsøyle?

Disse strukturene trenger en spesiell form for trening.

 

Hver muskel i kroppen inneholder et blandingsforhold mellom det vi kaller vanlige og stabiliserings muskelfibre.

  • Stabiliserings muskelfibre, også kalt stabiliseringsmuskulatur eller kjernemuskulatur, har som oppgave å stabilisere ledd og ryggsøyle
  • Vanlige muskelfibre, også kalt bevegelsesmuskulatur, har som hovedoppgave å skape bevegelse av kroppen

I for eksempel de leddnære musklene langs ryggsøylen finner vi mest stabiliseringsmuskulatur, eller kjernemuskulatur.

 

Kjernemusklene trer inn og stabiliserer ledd og ryggsøyle litt før bevegelsesmuskulaturen starter med å bevege kroppen.

Dette betyr at kjernemusklene er veldig viktige i forhold til å kunne støtte og...

Les videre...

Lær om stive skuldre hos hund og massasjegrep som kan hjelpe mot dette!

behandlig hund hund Aug 29, 2023

Du som hundeeier har i perioder kanskje opplevd at hunden din virker stiv og støl i skulderpartiet? Kanskje fungerer ikke alle øvelsene på trening like bra som før, eller hunden går med kortere steg, eller at du bare rett og slett føler at noe ikke er som det skal være.

Hunden bærer tross alt 60% av kroppsvekten sin på framparten, så skulderleddet er et utsatt ledd for skader og overbelastning. Spesielt trekkhunder kan ofte få spenninger i skulderområdet.

De aller fleste ledd i kroppen har ligamenter (leddbånd) som støtter opp leddet på hver side, men akkurat skulderleddet mangler disse ligamentene. Leddkapselen har leddbånd inne i seg som forsterker leddet innvendig, men altså ingen ytre forsterkning av ligamenter. Dette gjør at skulderleddet er mer ustabilt enn mange andre ledd, og er helt avhengig av en sterk muskulatur rundt seg for å være stabilt.

...

Les videre...

Hvor mye kan du egentlig trene hunden?

hund Aug 09, 2023

Dette er et spørsmål mange stiller meg - hele tiden. Hvor lang tid, hvor ofte?

Egentlig burde dette være enkelt å svare på, ikke sant?

Mange sier: hva anbefaler du av trening til en 4 år gammel lydighetshund eller hund som trener IGP? Vel, for å kunne hjelpe med det er det mange faktorer og mye kunnskap om hunden jeg trenger å vite mer om. En treningsplan passer ikke alle basert på så lite informasjon.

Sannheten er at trening og hva som passer hver kropp er utrolig individuelt. Det er forøvrig noen faktorer som kan hjelpe deg litt med vurderingen:

Hvor godt trent er hunden fra før?

En hund som fra før har god kondis og som er godt trent, vi kunne trenes på et høyere nivå enn en helt utrent hund. Det tar omtrent 3 måneder å bygge opp en grunnform (ja, du leste riktig). Etter at grunnformen er på plass, vil man kunne øke gradvis på kravene innen...

Les videre...

10 gode tips til deg som har hund med vond rygg!

hund Aug 09, 2023

Forskning viser at de aller, aller fleste mennesker opplever å ha vondt i ryggen en eller annen gang i livet.

Og vet du hva? Jeg tror det gjelder mange hunder også.  

Ikke bare har avl medført en del rygglidelser, men som hundeterapeut igjennom 20 år så vet jeg godt at en av de tingene jeg har hatt flest funn av i hundekroppen, så er det vond rygg.   

Det er ikke alle vonde tilstander som er farlige, men det er likevel smart å forebygge gjentakende vondt.   Det finnes og mye du kan gjøre for hunden din dersom den allerede har fått vondter. 

Jeg får mange mailer fra dere hver dag - og dette med rygg er et av de spørsmål som dukker opp oftest.   Hva godt kan du som eier gjøre?  

Dette har jeg laget en video på for en stund siden, legger den derfor med her og håper at du (eller hunden) kan få glede av den!  

Se videoen her!...

Les videre...

Denne muskelen kan gi hesten et spesielt avlastningsmønster! Les hva her!

anatomi og fysiologi hest Aug 03, 2023
 

m. Brachiocephalicus!

Se info i video - og sjekk muskelen på bildet her:

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Les videre...

Lær 5 grunner til hvorfor det er så viktig med klo-stell!

hund Jun 20, 2023

Har du tenkt over at klo-stell er en viktig del av hundeholdet?

Mange tenker kanskje at hunden sliter ned klørne sine selv, eller at det ikke er så farlig om klørne blir lange. 

Det er imidlertid viktig at hundens klør ikke blir for lange, og vi vil fortelle deg 5 grunner til dette:

 

  • Lange klør kan lettere henge seg fast i underlaget. Er klørne for lange kan det også føre til at de vris for mye hvis hunden for eksempel tar en krapp sving på ujevnt underlag. Dette igjen kan føre til bløtvevsskader, og i verste fall brudd i tærne.

  • Lange klør vil gjøre at overrullingen tar lengre tid. Man kan sammenligne det med å gå med altfor lange sko. Dårlig overrulling vil endre hundens bevegelsesmønster, og kan igjen føre til avlastningsskader andre steder i kroppen.

  • Om man holder klørne korte vil dette bidra til at kloen ikke blir presset opp mot...
Les videre...

5 fine tiltak for unghesten!

fysisk trening hest hest May 30, 2023

Hei,

Etter hvert vil føllene avvennes moren sin og kanskje gå sammen med andre unge eller eldre hester. Da er det på tide å tenke på hva man egentlig bør gjøre i tiden fremover.

Mange sier at man ikke skal trene med hesten før den er ferdig utvokst, men det er virkelig en sannhet med modifikasjoner. 

Å trene kan defineres i veldig mange grader og på veldig mange måter – og jeg er veldig overbevist om at det du og unghesten gjør sammen fra tidlig alder, kan være vesentlig både for mental og fysisk utvikling.

En kropp vil utvikle seg til å tåle det den blir utsatt for, bare det er i uskadelige doser. Derfor er det mange viktige og nyttige ting du kan gjøre for og med unghesten, før dere innleder mer «ordentlig trening».

For eksempel kan jeg nevne at studier har vist at lett belastning på hestens sener mens den er rundt to år, vil...

Les videre...

Slik trener du hestens magemuskler!

fysisk trening hest hest Jan 31, 2023

Hei, har du noen ganger hørt begrepet at det nytter ikke bare å trene ryggmuskler, man må trene magemusklene også?

Selv om dette er et uttrykk som ofte nevnes hos oss mennesker, så er det mange som kanskje tror at det er annerledes hos hest. Veldig ofte når jeg ser beskrivelser av trening av rygg, så nevnes ikke magen!

Dette må vi gjøre noe med, folkens!  Det er utrolig viktig å være bevisst på magemusklene også. Faktisk så er det slik at deler av magemusklene går helt opp til ryggens tverrtagger i lendepartiet, og fungerer både som løft av hele underlinjen samt stabilisering og sideførende bevegelser hvor hesten svinger.

Hesten har 4 magemuskler:

Den rette magemuskelen  - går fra brystbeinet til bekkenet (hos oss mennesker er det som kan danne en såkalt "six-pack". Denne trenes ved at hesten skyter rygg eller gjør høye...

Les videre...

Oppvarming - er det nødvendig da?

hund Jan 31, 2023

Hvorfor trenger egentlig en hund å varme opp?

Mange nesten betviler meg når jeg forteller om at hunder bør varmes opp. Utrolig synes jeg - vi eksisterer jo i 2023 :-)

Her får du noen gode grunner av meg, håper de er nyttige og gir deg motivasjon til ikke å sluntre unna med oppvarmingen.

Oppvarming av hunden

Man kan kanskje si at hunden, så myk og smidig som den er, kanskje kan tåle full akselerasjon uten oppvarming – og ja, dette er kanskje til en viss grad sant. Men tatt i betraktning at vi krever helt andre bevegelser av brukshundene våre enn det de vanligvis ville utføre ute i det fri, at vi innen flere raser har avlet frem svakheter som ville dyr ikke ville overlevd med utenom fangenskap, at hundene blir eldre enn i vill tilstand, og kanskje til og med har vært igjennom skader og operasjoner – ja da er det kanskje ikke så rart om hundene kan trenge å bli tatt hensyn til mht. oppvarming av...

Les videre...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.